God ekonomi talar för en s-regering
POSITIVT. Många klagar över att tidningar, radio och tv bara innehåller tråkiga nyheter. Som omväxling därför, varsågod, en betraktelse bestående av nästan enbart goda nyheter!
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
"Tillväxt på bred front. Den privata konsumtionen växer starkt samtidigt som investeringarna skjuter fart", spår SE-banken.
Konjunkturinstitutet slår fast att alla delar av den svenska ekonomin drar och att hushållens disponibla inkomster kommer att öka med 3,7 procent under 2006.
"Sysselsättningen bör kunna öka med drygt 100 000 personer utan påtagliga risker för inflation", skriver LO-ekonomerna i sitt senaste nyhetsbrev.
Den samfällda bedömningen hos de tre konjunkturbedömarna är att tillväxten blir mellan 3,3 och 3,6 procent 2006. Mycket bra siffror, med andra ord.
Efter en drygt treårig nedgång vänder arbetsmarknaden uppåt igen. Konjunkturinstitutet pekar på expansiva anställningsplaner i byggbranschen och flera tjänstesektorer.
Åtta av tio tjänsteföretag planerar att nyanställa.
Arbetslösheten sjunker med 1,5 procentenhet, en tredjedel av det beroende på ökade arbetsmarknadspolitiska åtgärder, resten på en starkare efterfrågan på arbetskraft.
Men även om arbetslösheten närmar sig fyra procent så är alla prognosmakare dessvärre också eniga om att regeringens sysselsättningsmål inte nås. Fortfarande 2007 kommer endast 78 procent av befolkningen att vara reguljärt sysselsatt - det fattas cirka 100 000 jobb för att nå upp till de 80 procent som regeringen satt upp som mål.
Att målet inte nås ens med så stark tillväxt som 3-3,5 procent visar tydligt att arbetsmarknaden inte fungerar som den ska.
Det räcker inte med arbetsmarknadspolitik och stark efterfrågan för att suga upp de många som står utanför arbetsmarknaden. Här måste regeringen anstränga sig ytterligare och visa med vilken politik som 80-procentsmålet kan uppnås.
Många har åsikter om vilka enskilda sakfrågor som kommer att avgöra valet. Förmodligen blir det som vanligt, att ekonomin och sysselsättningen blir tungan på vågen.
När det verkligen gäller kommer väljarna att ställa den grundläggande frågan: Vilken regering kan ge oss den bästa ekonomiska utvecklingen de närmaste åren?
Hittills har de borgerliga haft trumf på hand.
"Regeringens politik skapar inga jobb", har de kunnat säga. "Varför då inte pröva en ny politik?"
Nu kommer detta vapen att vridas ur den borgerliga alliansens händer. Socialdemokraterna kan istället säga: "Vi hade rätt om ekonomin och sysselsättningen. Det blev en uppgång, precis som vi lovat. Vår politik fungerar."
Om de ekonomiska prognosmakarna verkligen har rätt tyder allting på en fortsatt socialdemokratisk regering efter höstens val.