Genomskåda borgarnas reptrick
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LKAB gick med förlust, liksom NJA, för att nu inte tala om de statliga varven. Detta bevisar, sade man från de borgerliga, att staten inte kan sköta företag. Se på Wallenberg, manade man, där har ni de riktiga företagarna! Staten bör hålla sig till polis och brandkår, och lämna affärerna till dem som kan saken.
Nu är tongångarna lite annorlunda. Förra året gjorde de statliga företagen en vinst på närmare 40 miljarder, och tidigare förlustfartyg som NJA (SSAB) och LKAB uppvisar strålande resultat. I konsekvensens namn borde detta få borgerligheten att byta fot, och nu kräva förstatliganden av de många privata förlustföretag som finns på marknaden. Men icke! Nu menar man att just de stora vinsterna motiverar en försäljning. I och med att det finns stora vinster så kan man få ett gott pris, menar man.
Resonemanget är naturligtvis befängt. Säljer vi till exempel Vattenfall kan vi givetvis få en god slant till statskassan. Men i gengäld avsäger vi oss alla framtida inkomster. Talet om att en utförsäljning skulle gynna konsumenterna är dessutom grundfalskt. Det är efter avregleringen, som påstods skulle ge oss så mycket bättre konkurrens, som energipriserna skjutit i höjden.
Nu planerar den borgerliga kartellen att sälja ut Telia, Nordea och SBAB. Det senare företaget är en av de verkligt stora prispressarna på lånemarknaden, som sett till att Sverige har en av västvärldens lägsta räntor. Säljer man SBAB kommer husägarna snart att känna av försäljningen i sina plånböcker i form av högre räntor. Miljarder kommer att rinna från de vanliga låntagarna till de som köpt bolaget.
Den som tvivlar på saken kan kontrollera utvecklingen av vinsterna i de banker som nu sägs konkurrera på den öppna kapitalmarknaden. Bara på det premiesystem som infördes för pensionerna, kommer bankerna att tjäna miljarder. Årligen. Och det är du som betalar.
Men oavsett sakskäl kommer borgerligheten att fullfölja sina planer och sälja företagen om de vinner valet. Och denna utförsäljning, på kanske 50-60 miljarder kronor, kommer att användas för att smörja väljarna, till exempel genom skattesänkningar. Man har visserligen lovat att inte sälja största och värdefullaste företagen; Vattenfall, SSAB och Sveaskog. Men detta gäller bara den första mandatperioden. Vinner man även 2010, kommer även dessa företag att övergå till de privata kapitalägarna. Och borgarna får ännu mer pengar att strö över väljarna.
Förra gången borgarna hade makten tog de upp enorma lån. På detta sätt kunde de gynna sina väljare och skjuta betalningen till framtida generationer. Nu tänker de göra samma sak, men denna gång genom utförsäljning av folkets gemensamma egendom. Dagens väljare gynnas, framtidens väljare går miste om de framtida inkomsterna. "Lånetaktiken" genomskådades av väljarna i början av nittiotalet. Låt oss hoppas att borgerlighetens ekonomiska reptrick genomskådas även denna gång!