Genom jämlikhet vinns friheten

IDEOLOGI Om drygt en vecka kommer den då nyvalde partiledaren för Socialdemokraterna, Håkan Juholt, att hålla sitt linjetal inför kongressombuden. En stor del av detta tal kommer med säkerhet att handla om jämlikhet och social demokrati, hur han väljer att koppla ihop detta med den verklighet som människor i vår samtid möter, och vilka utmaningar han målar upp socialdemokratin på kort och lång sikt.

För Håkan Juholt är kampen för jämlikhet och social demokrati djupt rotad i de socialdemokratiska värderingarna, och utgör en av de viktigaste skiljelinjerna i svensk politik idag.

För Håkan Juholt är kampen för jämlikhet och social demokrati djupt rotad i de socialdemokratiska värderingarna, och utgör en av de viktigaste skiljelinjerna i svensk politik idag.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Piteå2011-03-18 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Frihet förutsätter jämlikhet och jämlikhet är större än rättvisa. Jämlikheten som mål och arbetssätt kan inte begränsas eller hänvisas till ett enskilt politikområde utan omfattar all verksamhet. Den sträcker sig med naturlighet in i kultur- och utbildningspolitik, barnens och ungdomarnas vardag, vården och omsorgen, jobbet och fritiden, boendet och biståndet."

Ovanstående ord skrev den dåvarande biträdande partisekreteraren Håkan Juholt i tidningen Aktuellt i politiken, den 29 januari 2007. Vid den presskonferens då Håkan Juholt presenterades som valberedningens kandidat till partiledarposten i det socialdemokratiska partiet valde han att återkomma till samma tema, och slog fast att kampen för jämlikhet och social demokrati är grunden för den socialdemokratiska politiken.

För Håkan Juholt, och oss andra socialdemokrater, är kampen för jämlikhet en självklarhet. Det är genom utjämnade levnadsvillkor detta kan åstadkommas, och kampen för jämlikhet innebär ett betydligt mer långtgående ansvarstagande än att kämpa för rättvisa. För den dimension som skiljer jämlikhet från rättvisa är att jämlikhet handlar om det verkliga utfallet av den politik som förs innebär utjämning av levnadsvillkor mellan individer, och som inte enbart låter sig begränsas till att handla om ett försök att skapa likvärdiga förutsättningar. Eller som Håkan Juholt valde att uttrycka sig: "Den utjämning som ökad jämlikhet innebär omfattar så mycket mer än privatekonomi. Jämlikhet blir så snarast ett övergripande värde mot vilket man mäter tillståndet i samhället och en uttalad färdriktning nämligen minskade klyftor."
För oss socialdemokrater kan våra strävanden således aldrig komma att stanna vid kampen för rättvisa. Vi måste nå längre. Utfallet av den socialdemokratiska politiken måste vara utjämning av maktförhållandena i vårt samhälle. Annars har vi misslyckats med vårt uppdrag

Frihet handlar om jämlikhet, då friheten i grunden handlar om att inte begränsas av livsbetingelser som du som enskild individ inte kan påverka, oavsett om det beror på klass, etnicitet, funktionshinder, sexuell läggning eller kön. Var och en ska kunna förverkliga sina livsdrömmar och lägga färdigt sitt livspussel. För detta räcker inte begreppet rättvisa till, speciellt med tanke på att begreppets värde alltmer urholkats och omtolkats allteftersom begreppet smugit sig in i borgerlighetens vokabulär. Det har helt enkelt blivit ett slit-och-släng-begrepp som dyker upp i de mest skiftande sammanhang.

För oss socialdemokrater handlar frihetskampen i grunden om att se hela människan och i ljuset av detta slåss för människans frigörelse. Det handlar om att hjälpa människor att nå bortom de begränsningar man har och att övervinna de hinder som finns på vägen. Jämlikhet handlar om att alla får förutsättningar så att dessa hinder kan övervinnas och betvingas. Här går skiljelinjen i svensk politik allra tydligast.

Vi socialdemokrater slåss för alla människors frihet, inte bara för att den som står på livets solsida ska ha möjligheter att bygga sitt liv som man vill. Det handlar helt enkelt om att som Håkan Juholt uttryckt det att vi som står i solen ska se till att hålla uppe paraplyet över den som för tillfället står mitt i ösregnet. Det är jämlikhet i praktiken.

Läs mer om