Ge väljarna tydliga besked

BUDSKAP I dag är det femtio dagar kvar till valet. Det är den tid som återstår för att klargöra för väljarna hur den socialdemokratiska visionen för morgondagens samhälle ser ut, vad den socialdemokratiska politiken innehåller och vad det är för skillnad mellan att vara sosse eller moderat.

För Socialdemokraterna handlar höstens val om att beskriva skillnaderna mellan det socialdemokratiska framtidsalternativet och det moderata, så att väljarna förstår att detta val inte enbart handlar om de kommande fyra åren utan också om vilket samhälle kommande generationer ska möta.

För Socialdemokraterna handlar höstens val om att beskriva skillnaderna mellan det socialdemokratiska framtidsalternativet och det moderata, så att väljarna förstår att detta val inte enbart handlar om de kommande fyra åren utan också om vilket samhälle kommande generationer ska möta.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Piteå2010-07-30 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I den senaste opinionsundersökningen från Skop behöll
alliansen det försprång man hade i förra Skop-mätningen men skulle bli beroende av Sverigedemokraternas stöd. Socialdemokraterna noterar ännu en bottennotering. Men många väljare är fortfarande osäkra och väljer att inte uppge någon partisympati. Valet är ännu inte avgjort. Därför behövs det nu en ytterligare skärpning av det socialdemokratiska budskapet. Väljarna behöver få tydliga besked om hur det svenska samhället kommer att förändras i och med en socialdemokratiskt ledd rödgrön regering.

I och med den moderata makeover vi sett under de senaste fyra åren har väljarna blivit allt mer förvirrade. Många upplever att det inte spelar någon roll om vi har en moderatledd alliansregering
eller en socialdemokratiskt ledd regering. Inget kan vara mer fel. Det visar de senaste årens högerledda systemskifte. Men när man lyssnar till partiernas beskrivning av det egna partiets politik får man känslan av att nästan alla slåss om mittenväljarna. Man skulle nästan kunna tro att det rörde sig om SM i välfärdspolitik.

Därför måste den socialdemokratiska valledningen nu ta sig en funderare över hur man ska tydligare kunna beskriva det socialdemokratiska alternativet för väljarna. Det handlar i huvudsak om att kunna ge tydliga svar på följande frågor; vilket samhälle vill Socialdemokraterna se i framtiden, vad innebär det att vara sosse i dagens Sverige, hur skapas nya jobb med en socialdemokratisk politik och hur ska individens valfrihet och en stark välfärdspolitik förenas i det socialdemokratiska samhället.
Det är på detta sätt viktigt att ställa de två politiska alternativen i skarp kontrast mot varandra så att väljarna kan se hur stora skillnaderna i verkligheten är. Det handlar inte om ett val på marginalen utan i höstens val handlar det om ett vägval för mycket lång tid i svensk politik. Vill man ha mer av skillnader och orättvisor i moderat tappning eller vill man ha ett samhälle där man knyter samman befolkningen och tar gemensamt ansvar för minskade klyftor, en ekonomisk grundtrygghet som gör att ditt liv inte slås fullkomligt i spillror i livets svårare skeden och man tror att människan vill göra det goda och inte ser medborgaren som en smitare som behöver piskor för att göra rätt för sig.

Nu har vi haft en period då största delen av den centrala partiledningen ägnat sig åt att leverera gemensamma rödgröna besked. Det har varit nödvändigt för den rödgröna trovärdigheten, men nu dags att valrörelsen ändrar karaktär. Mycket tyder på att de stora förändringarna i valmanskåren som synts i undersökningarna under perioden maj-juli har varit en ström från S till sofflocket. Det handlar om att få dessa att återvända till väljarbåset. För det krävs något att tro på inför framtiden. Det är den framtiden vi ska ägna tiden åt att beskriva så att man känner att en röst på S är en röst för förändring.
Läs mer om