Ge de gamla vad de har rätt till

PENSIONÄRER. Många pensionärer har drabbats av Alliansregeringens politik. När andra fått skattesänkningar har pensionärerna fått högre skatt. Därför har det blivit tufft för många äldre. Särskilt de pensionärer som bara har folkpension och en mycket låg tilläggspension.

Många äldre, speciellt ensamstående kvinnor, får vända på slantarna för att  få tillvaron att gå ihop. (Arkivbild)

Många äldre, speciellt ensamstående kvinnor, får vända på slantarna för att få tillvaron att gå ihop. (Arkivbild)

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Piteå2009-07-14 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Pensionerna skrivs upp efter inflationen och när den är låg blir höjningarna marginella. Samtidigt har hyror höjts och bostadsbidragen försämrats. Kostnader för tandvård stigit i höjden liksom kostnaderna för att besöka läkare. Kostnaderna för inköp av mediciner drabbar många gamla. Nu med avreglering av apoteken lär det inte bli billigare.
Det är ingen liten grupp det handlar om. Den svagaste gruppen pensionärer beräknas uppgå till minst 500 000 personer. Människor som har varit med om att bygga upp vårt samhälle, men som nu tvingas vända och vrida på slantarna för att få ekonomin att gå ihop. Ja, inte bara det. Många tvingas avstå från att gå till tandläkaren eller att besöka sin läkare. Det har blivit för dyrt.

Förutom att pensionerna för de sämst ställda pensionärerna måste skrivas upp finns en rad åtgärder som måste till för att våra äldre ska få en tryggare tillvaro. Det behövs ytterligare resurser till sjukvården och äldreomsorgen. Trots att antalet äldre ökat kraftigt det senaste decenniet har inte antalet anställda inom äldrevård och hemtjänsten ökat i motsvarande takt. Köerna till starroperationer, höftledsoperationer och till utprovning av hörapparater är orimligt långa. Bara för att ta några
exempel.

Vi vet också att antalet personer över 80 år fortsätter att öka mycket kraftigt under 2000-talets första decennier. Även om äldre människor i dag är friskare än de var för bara 15-20 år sedan, och även om de medicinska framstegen varit stora, är det ofrånkomligt att vårdbehoven för äldre ökar. Då måste man som människa också ha en ekonomi som klarar det allt dyrare vårdsystemet. Det var vår förra generation som byggde landet, de ska självfallet inte hamna på skuggsidan.
En ytterligare förbättring av bostadstilläggen skulle ge 500 000 pensionärer med låga pensioner en förbättrad ekonomi. Det rör sig framförallt om ensamstående kvinnor med låg pension. Ersättningsnivån borde höjas från dagens 91 procent till 95 procent.

Hittills har höginkomsttagarna ständigt varit vinnare under Alliansegeringens tid vid makten. Nu är det hög tid att landets pensionärer får förbättringar. Det finns fortfarande en stor grupp av äldre som borde stå i första rummet för förbättringar, men regeringen verkar kallsinnig. Om du jobbar får du skattelättnader, men om du är pensionär ska du klara dig bäst du kan. Var finns solidariteten?
Lägg därtill att det på många äldreboenden saknas kunskaper om åldrandet och dess sjukdomar. Sjuksköterskor med geriatrik som specialitet har blivit en bristvara. Medan kommuner runt om i landet drar ner på antalet platser i äldreomsorgen finns samtidigt ett växande behov av både nya vårdplatser och mer personal inom åldringsvården.

Samarbetet mellan kommuner och landsting om äldrevården måste bli bättre. Det är alltid olyckligt när det finns två huvudmän för att klara vården. När sjukvården gjort sitt akuta arbete krävs för många äldre ofta en lång period av rehabilitering och därmed en kvalitativt mycket bra hemtjänst. Det är kommunernas ansvar. Här brister det .
Trots att antalet äldre ökat kraftigt det senaste decenniet, och fortsätter att öka, har antalet anställda inom äldrevård och hemtjänst inte ökat i motsvarande takt. Just nu varslas i stället anställda. Det krävs ett omtänk.
Läs mer om