Som ett led i att spara pengar inom Norrbottens läns landsting kommer läkarberedskapen i Arjeplog att samordnas med Arvidsjaur varvid jourhavande läkare endast kommer att finnas på Arvidsjaurs vårdcentral efter klockan 21 på vardagarskvällarna, samt under helgerna förutom mellan 12.00 och 18.00 då läkare även kommer finnas tillgänglig i Arjeplog.
Från landstingets sida har man motiverat besparingen på omkring 500 000kr årligen med att man bedömer att man kan garantera patientsäkerheten även med en samordnad läkarjour och att erfarenheterna från indragningen av läkarjouren i Överkalix visat sig goda. Men nu är inte förutsättningarna i de båda kommunerna desamma. I Överkalix har man efter indragningen av läkarjouren 6,8 mil till närmaste sjukhus som ligger i Kalix, vilket är närmare än vad Arjeplogsborna kommer att ha till jourhavande läkare, vilken finns nio mil bort. Till sjukhuset i Piteå är avståndet 23 mil. Dessutom borde Överkalix också fått behålla sin läkarjour. Tillgång till läkare i varje kommun dygnet runt borde tillhöra samhällets grunduppdrag. Så långt borde solidariteten sträcka sig, kan man tycka.
Den medicinska säkerheten kan säkerligen tillgodoses på det sätt som landstingsledningen uppmålar. Men som det redan tidigare har skrivits här på ledarsidan är människors upplevelse av trygghet inte alltid rationell. Inte heller är människors bedömningar av olika boendealternativ fullt ut rationell. Avsaknaden av läkarjour dygnet runt kan mycket väl få människor att välja bort Arjeplog och Överkalix som boendeorter då man inte känner sig trygga med situationen.
Signalen till företag som överväger att etablera sig på dessa orter är inte precis den bästa. Dessa förändringar signalerar att man saknar tro på en positiv utveckling i dessa orter. Det är inte ens värt att satsa på en fullgod läkarbemanning eftersom dessa kommuner har så liten befolkning och framtiden inte ser bättre ut. Indragningen av dygnetruntjouren ger inga bra vibbar.
Redan den tjugosjunde oktober stod följande på denna ledarsida: "Att få behålla läkarjouren eller inte kommer att vara avgörande för kommunens chanser att utvecklas långsiktigt. Det behöver man inte vara något större geni för att förstå. Hur ska man kunna övertyga människor om att bo kvar, och hur ska man kunna locka till inflyttning, i en bygd där känslan av trygghet alltmer gröps ur? Sådana här frågor går på djupet i vår mänskliga själ och är avgörande för var vi kan tänka oss att bo. Frågan är således en ödesfråga för Arjeplog." Dessa ord är fortfarande lika giltiga som då.
Sett ur ett regionalt utvecklingsperspektiv väcker detta beslut oro. För samma dag, som beslutet om indragningen av dygnetruntjouren i Arjeplog fattades, så tog landstingstyrelsen också beslut om att förorda att man bildar en regionkommun i Norrbotten och att ansvaret för regionala utvecklingsfrågor ska överföras till denna region, läs "i princip landstinget". Det känns inte särskilt tryggt sett i skenet av "Arjeplogsbeslutet" där man inte kan skymta minsta spår av regionalt utvecklingstänk.