När alliansregeringen införde rut-avdraget för hushållsnära tjänster var ett av huvudmotiven att man skulle städa upp på den mycket stora marknad för svarta hushållsnära tjänster som vuxit fram och göra dessa tjänster vita. Samtidigt skulle stressade människor, framför allt barnfamiljer, få hjälp med denna typ av tjänster för att, som man sade, underlätta lösandet av livspusslet.
Enligt en rapport som Institutet för framtidsstudier presenterat har inte rut-avdraget fungerat riktigt som man tänkt. Vare sig efterfrågan på svarta tjänster eller utbudet av dessa tjänster har minskat i någon nämnvärd grad. Den svarta marknaden finns helt enkelt kvar, med otrygga anställningsförhållanden och utnyttjande av människor. Det är framför allt nya kundgrupper som sökt sig till marknaden för de vita hushållsnära tjänsterna.
Ett problem med rut-avdraget har varit gränsdragningen mellan de tjänster som omfattas av rut och de som inte berättigar till avdrag. Detta är en av bevekelsegrunderna för regeringen att lägga fram sitt förslag om läxläsning för gymnasieungdomar. I de yngre åldrarna har nämligen läxläsning förekommit under en täckmantel av barnpassning, eftersom det senare ger rut-avdrag men inte det förra. Men för gymnasieåldrarna är barnpassning svårmotiverat, och därför har inte läxläsning varit möjligt i dessa åldrar. För att komma till rätta med det fusk som förekommit, och för att likställa gymnasieelever med yngre elever gör man läxhjälpen avdragsgill för alla.
Läxläsningsproblematiken sätter fingret på det problem som funnits, och som fortfarande finns, med rut-avdraget, nämligen att systemet inbjuder till fusk. Detta är möjligt eftersom det är svårt för Skatteverket att veta vilken tjänst som verkligen utförts, och om fakturan överensstämmer med verkligheten.
SVT:s regionala program ABC uppmärksammade detta problem häromdagen och lyfte särskilt fram de företag som använder rut-avdraget som säljargument vid marknadsföring av sina barnkalaskoncept. Tack vare att arrangemanget på fakturan betecknas som barnpassning så halveras kostnaden för föräldrarna. Hade det i stället stått festarrangemang hade föräldrarna fått stå för hela notan. Nu blir det i stället skattebetalarna som får stå för halva notan för barnkalaset.
Ifjol stoppade Skatteverket utbetalningar på drygt åttio miljoner kronor, och krävde återbetalning på drygt sjutton miljoner kronor för felaktiga rut-avdrag. Detta är vad som upptäcktes. Risken är stor att detta bara är toppen på ett isberg. Man får nog räkna med ganska stora mörkertal.
Alliansregeringens tanke var att minska fusket inom sektorn för hushållsnära tjänster. Nu när man kan konstatera att systemet i stället inbjuder till fusk och fiffel, hos fingerfärdiga företag som anpassar fakturorna efter systemets förutsättningar, borde man ta sig en funderare över hur systemet måste förändras. För så här får det faktiskt inte fortsätta.