Från Leijonkung till Leijongate

Piteå2006-09-11 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det blir knappast något dacapo på 2002 års Leijonkunga-val för folkpartiet. Däremot ett Leijongate-val och ett sannolikt slut på mycket av batongliberalernas högervridning av ett, en gång hyfsat anständigt socialliberalt parti.

Efter dataintrångsskandalen i de socialdemokratiska intranätet SAP-net, befinner sig hela den folkpartistiska ledningen i en värre kris än liberalerna var år 1932, då statsministern C. G. Ekman en månad före valet tvingades avgå på grund av bestickning.



Såväl partiledaren som andra ledande fp-företrädare försökte lite för länge dölja sanningen och ge sken av att dataintrånget bara handlade om några överambitiösa ungliberaler som gått lite för långt. Riktigt så blygsam var inte den här fp-skandalen.

Bland annat visade det sig rätt snart att folkpartisterna, genom sitt långvariga dataintrång, också dragit politisk nytta av att i förväg känna till ett motståndarpartis planerade aktiviteter. Den näst högste i fp-toppen, majoren och vice partiledaren Jan Björklund, har numera bekräftat att han haft tillgång till en socialdemokratisk skolrapport i förväg och också använt sig av den i ett motutspel.



Det görs också gällande att partiledaren Leijonborg själv, redan innan nyheten om fp-spioneriet skulle offentliggöras i Dagens industri, hade kunskap men höll tyst om spioneriet. Följaktligen har också Lars Leijonborg kallats till åklagaren för förhör om vad han verkligen visste - och när.

Det här debaclet och brottsligt hanterade valkampanjandet har nära nog fullständigt paralyserat folkpartiets valarbete inför slutspurten till valdagen den 17 september. Redan har partisekreteraren fått gå och presschefen i folkpartiet tagit "time out" för obestämd tid.



Röster ute i landet har också krävt folkpartiledarens avgång. Den avgången lär inte komma nu, men fullt möjligt ganska snart efter valdagen. Partiet kommer hur som helst att få sin dom av väljarna. Minst en tredjedel av möjliga väljare har enligt färska opinionsmätningar redan försvunnit från partiet.

Skandalen påverkar inte bara folkpartiet utan väljarnas helhetssyn på politik och får rimligen konsekvenser för hela Alliansens utsikter att besegra socialdemokraterna i valet den 17 september. Resultatet kan mycket väl bli att utmanarna, under moderaten Fredrik Reinfeldts ledning, snubblar på mållinjen och missar makten. En regeringsmakt som ännu för någon vecka sedan syntes vara fullt möjlig att tillskansa sig.



Som det hela nu utvecklats lär inte argumentet att byta regering för maktväxlingens egen skull - underförstått att socialdemokraterna blivit för maktfullkomliga - längre bita särskilt bra. Inte efter röran som nu blivit följden av oppositionspartiet folkpartiets brottsliga dataspioneri. Dessutom har tidningen Expressen - genom att en av tidningens politiska reportrar varit med i spionhärvan - också förlorat ännu lite till av sin redan försvagade trovärdighet.
Läs mer om