Förtroende är en färskvara

OPINIONSLÄGET Igår presenterade Aftonbladet/Sifo en ny undersökning kring partiledarnas förtroendesiffror. I våras skiljde det sjutton procentenheter mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven till Reinfeldts fördel. Idag har försprånget krympt till en procentenhet. Regeringens förtroendekris blir allt mer uppenbar.

Piteå2013-12-27 01:29
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den opinionsundersökning som Aftonbladet publicerade på annandagen är ytterligare en bekräftelse på regeringens kräftgång bland väljarna. En av alliansens största tillgångar har varit det höga personliga förtroende som statsminister Fredrik Reinfeldt haft bland väljarna. Statsministern har varit långt populärare än sitt parti och framförallt än den sammantagna alliansen. Fredrik Reinfeldt har helt enkelt varit en av regeringens största trumfkort.

Parallellt med Reinfeldts popularitet har de socialdemokratiska partiledarnas förtroendesiffror varit förskräckande låga. Så sent som i våras var förtroendegapet mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt så stort som sjutton procentenheter. Nu skiljer det endast en procentenhet mellan moderatledaren och den socialdemokratiska oppositionsledaren. Reinfeldt backar sju procentenheter och Löfven ökar med nio. Det är således stark motvind för statsministern även på det personliga förtroendeplanet, även om förtroendesiffran är fortsatt hög.

Än mer slående blir krisen för alliansen som helhet i och med att samtliga partiledare inom alliansen förutom Annie Lööf visar upp minussiffror. Göran Hägglund (KD) minskar med en procentenhet till tjugosju procent och Jan Björklund /FP) med fyra till tjugoåtta. Regeringens riktiga black om foten, Annie Lööf (C), gör en liten uppryckning i denna mätning och ökar från sexton till nitton procent i denna mätning. Men förtroendet är fortsatt mycket svagt för centerledaren och detta borde ge statsministern och centerledningen ordentligt med fjärilar i magen inför den kommande valrörelsen.

På den rödgröna sidan finns det verkligen anledning att glädjas över partiledarnas förtroendesiffror. Samtliga ökar sitt förtroendekapital bland väljarna, och ökningarna är inte marginella. Förutom Löfvens kliv uppåt med nio procentenheter, ökar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson ökar med nio respektive sju procentenheter. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tar också ett rejält kliv uppåt med en ökning på åtta procentenheter. Fridolins förtroendesiffror håller på att närma sig de siffror som Fredrik Reinfeldt uppvisar. Gapet har minskat från tjugotre procentenheter till blygsamma sju. Det är också värt att notera att samtliga partiledare och språkrör på den rödgröna sidan har starkare förtroendesiffror än de borgerliga, givetvis då bortsett från Reinfeldt.

Förtroendesiffror är en färskvara. Detta gäller naturligtvis åt båda håll. Vinster i förtroendekapital kan snabbt vändas i förluster och vice versa. Men signalen från väljarna till alliansregeringen blir allt tydligare: Vi litar inte på er! Detta borde ge de borgerliga partistrategerna ett par sömnlösa nätter i alla fall. Förtroendekrisen är dubbel. Väljarna vänder såväl alliansregeringens politik som alliansens ledare ryggen. Det är ingen drömsits för regeringen. Det beror naturligtvis på att verkligheten håller på att komma ikapp regeringen. Det blir alltmer uppenbart för väljarna att alliansens svar på framtidsfrågorna inte överensstämmer med väljarnas. Regeringen har gjort sitt. Nu är det dags för förändring. Väljarna känner att Sverige kan bättre än så här och att alliansen har gjort sitt. Det är bara att hoppas att den vinden blåser allt starkare ju närmare valdagen kommer. En sådan storm skulle vara långt mycket mer efterlängtad än de stormar vi upplevt väderleksmässigt denna höst och vinter.

Läs mer om