Förnyelsen måste fortsätta lokalt

NOMINERINGSARBETET I de socialdemokratiska arbetarekommunerna pågår nomineringsarbetet för fullt till kommunala styrelser och nämnder. Det är viktigt arbete som inte bara handlar om vilka socialdemokrater som ska sitta på olika uppdrag under den kommande mandatperioden. Nomineringsarbetet har också betydelse för partiets överlevnad på lång sikt.

Valresultatet i kommunfullmäktigevalen innebär en viss förnyelse i de olika S-grupperna. Man kan hoppas att även valen till styrelser och nämnder innebär att många nya S-politiker får chansen att visa framfötterna. (Arkivbild)

Valresultatet i kommunfullmäktigevalen innebär en viss förnyelse i de olika S-grupperna. Man kan hoppas att även valen till styrelser och nämnder innebär att många nya S-politiker får chansen att visa framfötterna. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Piteå2010-10-23 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Just nu pågår ett intensivt arbete i de socialdemokratiska grundorganisationerna i älvdalen för att förbereda de val som ska förrättas i de olika kommunfullmäktigeförsamlingarna. På riksnivå och landstingsnivå är detta nomineringsarbete avslutat, även om man har kvar att fatta det formella beslutet på landstingsnivå vid en valkonferens nästa helg. Såväl på riksnivå som på landstingsnivå har förnyelse och föryngring prioriterats och detta måste även genomsyra nomineringsarbetet på lokal nivå.
Socialdemokraterna är ett parti som åldras. Inte bara historiskt sett, som rörelse, utan i hög grad också faktiskt. Många politiker sitter på sina förtroendeuppdrag under lång tid. Bristen på nya ansikten i politiken är ett påtagligt problem i många kommuner. Många förtroendevalda sitter också på alltför många stolar. Detta problem måste rörelsen ta på allvar, och man måste ta krafttag för att bereda yngre och/eller nya medlemmar möjligheten att ta på sig ett förtroendeuppdrag. Förnyelse behöver inte per definition bara betyda föryngring. Det finns medelålders och äldre människor som också är nya i politiken och som behöver få chansen att komma in. Det handlar om att säkra den långsiktiga återväxten, men också om att få in nya fräscha perspektiv i politiken. Visst är kontinuitet och erfarenhet oerhört viktigt, men i lagom dos.

Frågan om hur man ska kunna säkerställa en jämn omsättning på politiker är en av våra viktigaste frågor ur organisatoriskt perspektiv. Vi måste därför ha en levande diskussion kring detta. Målet måste vara att uppnå en situation där det är naturligt att man rör sig mellan olika typer av förtroendeuppdrag inom partiet, så att själva bytet av uppdrag kan avdramatiseras. Man ska inte behöva uppleva det som att man blir ratad för att man måste byta uppdrag eller om man tar en paus från att inneha offentliga förtroendeuppdrag och i stället fokuserar på gräsrotsarbetet inom partiet.

Situationen är på många sätt akut, och man kan tyvärr inte låta attitydförändringsarbetet ta den tid som egentligen behövs. Något måste hända nu, innan det är för sent. Vi har helt enkelt inte tid att vänta. Man får därför hoppas att såväl medlemmarna som valberedningarna tar med detta i beräkningen när nomineringarna ska fastställas.
Man får också hoppas att partiaktiva som suttit länge, eller som sitter på många stolar, lämnar plats till nya och kanske oprövade kort, så att de får möjlighet att växa in i sina uppdrag. De politiker som suttit länge på olika förtroendeuppdrag har en enorm erfarenhet och kompetens och denna måste vi ta vara på. De skulle kunna fungera som mentorer för de nyvalda, och hjälpa dem att växa in i sitt uppdrag.

Det är en from förhoppning att de kommunala styrelser och nämnder som kommer att utses präglas av en blandning mellan nya och gamla ansikten men också av att förtroendeuppdragen inte koncentreras på alltför få människor. Det vore ett steg i rätt riktning. Man får hoppas att valberedningarna har modet att förverkliga detta i sina förslag, och ännu modigare av medlemmarna att slutligen också rösta för breddning och förnyelse.
Läs mer om