Arvidsjaur
- personstrider och avhopp
I Arvidsjaur var det de interna partistriderna som dominerade under första halvan av året, och som också påverkade valutgången i höstens val. Bråket om nedläggningarna av högstadierna i Moskosel och Glommersträsk satte djupa spår inom socialdemokratin och kom att stå som symbolen för de motsättningar som funnits inom socialdemokratin i Arvidsjaur. Det finns en splittring inom partiet där ena delen talar om en osund maktkoncentration till en liten klick inom partiet, och en annan som talar om att minoriteten i skolfrågan vägrar att acceptera fattade majoritetsbeslut.
Alltsammans kulminerade i ett stormigt nomineringsmöte som slutade i att de allra flesta av Glommersträsk- och Moskoselssossarna tågade ut i vredesmod. I efterdyningarna av detta möte hoppade ett antal socialdemokrater av partiet och blev medlemmar i Centerpartiet som tog emot dem med öppna armar och till och med satte samman en valsedel till i kommunvalet där ett flertal avhoppare från S fick plats.
I höstens kommunval förlorade Socialdemokraterna stort och förlorade den egna majoritet man haft under mycket lång tid. Den stora vinnaren blev Centerpartiet som ökade starkt. Efter en långdragen process kom slutligen Socialdemokraterna och Vänsterpartiet överens om att samverka i kommunpolitiken och detta innebar att kommunalrådet Jerry Johansson fick förnyat förtroende som kommunalråd.
Arvidsjaur är också den enda kommun i älvdalen där Sverigedemokraterna lyckades erövra representation på kommunfullmäktigenivå. Partiet fick ett mandat i fullmäktige, och representeras av Anne Sandman från Glommersträsk.
Älvsbyn
- en tystad musikskola
I Älvsbyn har det också varit ett tufft år för Socialdemokraterna. Här är det i huvudsak två frågor som kommit att dominera den politiska debatten. Ute bland Älvsbyborna har nedläggningen av musikskolan varit ämnet på allas läppar. Det är också denna fråga som haft störst påverkan på valresultatet och fick Älvsbyborna att vända Socialdemokraterna ryggen i höstens fullmäktigeval. Även Älvsbysossarna förlorade sin egna majoritet och får nu styra kommunen med hjälp av hoppande majoritet efter att Vänsterpartiet, under ledning av Harry Nyström, valt att stå utanför alla former av samverkan. Detta innebär att Bill Nilsson kan sitta kvar på kommunalrådsposten. I mitten av mandatperioden kommer Älvsbyn däremot att få sitt första kvinnliga kommunalråd då Helena Öhlund tar över kommunstyrelseklubban och kommunalrådsposten.
Den andra frågan som dominerat Älvsbypolitiken, och då inte bara under året utan under hela mandatperioden, är den nya politiska organisationen. Många politiker har varit kritiska mot effekterna av den nya organisationen och menar att den är otydlig och leder till att politikens möjligheter att påverka har minskat till förmån för ett ökat tjänstemannastyre. Ett flertal ledande politiker har under de senaste åren också valt att lämna sina förtroendeuppdrag.
Arjeplog
- S-majoritet och mammografi
I Arjeplog verkar hälsan tiga still, i alla fall om man ska utgå ifrån avsaknaden av samhällsdebatt. Den enda diskussion som verkar förekomma handlar om den mycket segdragna och kostsamma omorganisation av förvaltningen som pågår. Valrörelsen i Arjeplog lyste närmast med sin frånvaro. Socialdemokraterna fortsatte sin uppåtgående trend och har på två valrörelser lyckats fördubbla väljarstödet till egen majoritet med femtiotre procent av rösterna. I höstens val blev Vänsterpartiet den stora förloraren och tappade fem av nio mandat i kommunfullmäktige och kunde inte behålla sin ställning som största oppositionsparti.
Den fråga som i övrigt väckt arjeplogarnas intresse, och där partierna stått enade, har varit kampen mot mammografibussens stoppade turer till Arjeplog. Men än så länge har inte denna kamp burit någon frukt.