Föredömligt Norrbotten!
VÅRDETTA. Hälso- och sjukvården i Norrbotten framställs inte sällan som en verksamhet på kryckor eller i än sämre skick. Missnöjet kommer, vilket hör till spelets regler, främst från den politiska oppositionen. Men när den norrbottniska vården ställs mot vården i övriga landsting kan det gnistra till och plötsligt är Norrbotten bäst i Sverige.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
andelen aborter i långt framskriden graviditet. Vårt grannlän Västerbotten tillhör de bästa.
Aborterna efter vecka tolv är inte många, men ändå ett problem och i rapporten tipsar man om att mer insatser från mödrahälsovården skulle kunna åstadkomma en förändring.
Norrbotten hälso- och sjukvård har sina dalar, men då och då nås topp-
resultat. Senast det hände var på onsdagen då Socialstyrelsen presenterade sin kartläggning av abortvården i landets 21 landsting. Den här gången framträder Norrbotten som ett föredömligt landsting.
Kartläggningen gäller väntetider och metoder, medicinskt eller kirurgiskt ingrepp, till och med tolfte graviditetsveckan. Väntetiderna är överlag för långa och de kirurgiska aborterna för många. Det senare en konsekvens av det första. Den skonsammare medicinska aborten ska göras före nionde veckan, därefter måste det till kirurgi med skrapning under narkos. Riskerna för komplikationer, fysiska och psykiska, ökar och för landstingen är det en betydligt kostsammare metod.
Socialstyrelsen framhåller att abort är att jämställa med akutvård och vill se både kortare väntetider och fler medicinska aborter. I Stockholm, med sitt stora utbud av kliniker, kan kvinnan få vänta upp till tre veckor på att överhuvudtaget få träffa en läkare. Norrbotten har kortaste väntetiden, max sju dagar, men genomsnittet ligger på 2-3 dagar.
Norrbotten ligger i en klass för sig vad gäller alla väntetider, både till
läkarbesök och till behandling. Kortaste väntetiderna i Sverige. Andelen
medicinska aborter ligger också högt, men kan säkert bli större.
Skillnaden i abortvården mellan landstingen har knappast med pengar att göra och den som tror att privatisering är lösningen på väntetider i vården, lär få sig en rejäl tankeställare. Stockholms usla resultat beror sannolikt till stor del just på privatiseringen. Av Stockholms tolv kliniker med abortvård är sex privata, men skatte-
finansierade, och de privata klinikerna stänger på sommaren och då får de andra sex landstingsdrivna klinikerna, med semesterbemanning, ta hand också om deras patienter.
Att Socialstyrelsens kartläggning av abortvården ger Norrbotten en så framskjuten placering beror, som sagt, knappast på landstingets stora resurser. Snarare på eldsjälar i verksamheten. Läkare, mödravårdspersonal och övrig vårdpersonal som målmedvetet arbetar för att förbättra och effektivisera inom sitt område. De är värda en eloge.