Som tidigare berörts här på ledarsidan har Försäkringskassan fått i uppdrag att skära i sina kostnader i högre grad än andra myndigheter. Detta för att komma ner på den kostnadsnivå man låg på innan man fick extra tillskott för att klara av den ärendeanhopning som drabbat myndigheten efter tidigare omstruktureringar i kombination med stor ärendetillströmning. I den konsekvensanalys som myndigheten gjort konstaterar man att för att klara detta sparbeting så måste man prioritera handläggningsarbetet i första hand och nedprioritera det direkta serviceuppdraget gentemot medborgarna. Annars klarar man inte en rättsäker handläggning av myndighetens ärenden.
Regeringen har varit kallsinnig gentemot Försäkringskassans ledning och vidhåller det sparbeting man lagt på verksamheten och hänvisar till att den minskande ärendemängden, läs effekterna av utförsäkringarna, borde leda till att myndigheten kan effektivisera verksamheten i högre grad än vad myndigheten själv bedömer är möjligt.
Detta har fått de socialdemokratiska ledamöterna i riksdagens socialförsäkringsutskott att agera för ett utskottsinitiativ som innebär att man ger regeringen i uppdrag att återkomma med förslag som skapar förutsättningar för Försäkringskassans tillgänglighet lokalt, som möjliggör personliga möten med myndigheten och som bidrar till ökad samverkan mellan olika myndigheter.
Detta utskottsinitiativ, som tvingar regeringen att agera i frågan, är ytterst välkommet. Att människor har möjlighet att få träffa myndighetsföreträdare, inte bara via nätet eller telefon, utan också i ett personligt möte utan att ha behöva boka ett möte många veckor i förväg är centralt för människors förståelse för regelverket och för myndighetens bedömningar. På så sätt är det också i förlängningen en förutsättning för förtroendet för socialförsäkringssystemet i stort. Detta påpekar regeringen själv också i det regleringsbrev man utfördat för myndigheten. I detta slås fast att Försäkringskassan ska ha medborgarnas fulla förtroende och att verksamheten ska präglas av en god service och en hög kvalitet i tillämpningen av socialförsäkringen.
Den norrbottniske riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli är mycket nöjd med att man i utskottet ser ut att kunna samla en majoritet för utskottsinitiativet. Han säger i en kommentar: "Det måste vara lätt för medborgarna att kunna komma i kontakt med Försäkringskassan. Följden vid nedläggning skulle också kunna bli att Skatteverk och Pensionsmyndigheten försvinner från våra orter. Detta är helt fel väg att gå. Istället borde staten vara än tydligare med krav på samverkan myndigheter emellan så lokal närvaro säkerställs". Lundh Sammeli fortsätter: "Med dagens förslag till utskotts initiativ hoppas jag att vi ska kunna samla en majoritet i riksdagen för att begära att regeringen kommer med förslag som skapar förutsättningar för Försäkringskassans tillgänglighet lokalt och möjlighet till personliga möten."
Det är tur att regeringen Reinfeldt numera saknar majoritet i Sveriges riksdag. I stället för att tyst och stilla kunna genomföra denna försämring för medborgarna får man nu i stället smisk på fingrarna av oppositionen. På så sätt kanske man inte bara kan rädda kvar Försäkringskassans närvaro ute i vårt land utan också kan säkra andra myndigheters närvaro genom samverkan i form att gemensamma servicekontor. Staten tillåts helt enkelt inte dra sig undan från den lokala närvaron på det sätt som regeringen Reinfeldt eftersträvar.