Europas nordbor må stötta varandra
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Norge tänker genomföra denna storskaliga energiutvinning, utan att föröda den andra stora inkomstkällan för landet, fisken. Och samtidigt utan att förstöra den ekologiska balansen i Ishavet.
Nyligen träffade jag, tillsammans med andra europaparlamentariker, statssekreteraren Liv Monica Stubholt från norska UD i Tromsö.
Den norska arbeiderpartidominerade regeringen har utsett Nordområdena (de tre nordligaste fylkena) till de mest prioriterade områdena i landet.
Skälet är naturligtvis de enorma havsrikedomarna. Regeringen har presenterat en förvaltningsplan för Nordområdena för att på en och samma gång kunna beakta fiskeresurserna, behovet av transport av oja och gas, ta miljöhänsyn, värna sysselsättningen i fiskeindustrin, bygga ut nya gasfält och utveckla turismen i norr.
Tanken är att genom att ställa stora krav på tillstånden kring energin, kan regeringen bestämma utvinningstakten av petroleum i området.
Parallellt pågår Rysslands utvinning av naturgas och olja. Deras energifält i Ishavet är ännu större än Norges och miljöproblemen lika stora. Länderna har därför, enligt statssekreteraren, bland annat politiska och vetenskapliga kontakter för att dra kunskap av varandra.
Som svensk sitter man bildligt talat och gapar när man hör om de norska aktiviteterna i Nordnorge. Det är dubbla känslor.
Världen måste satsa på alternativa energikällor, men Norge har rätt i att utvinningen av de ändliga fossila energikällorna, vilka vi tyvärr inte kan undvara än så länge, måste ske så att miljön sparas, överfiskning inte sker och den ekologiska balansen upprätthålls.
Som norrbottning gläds jag också åt optimismen i Nordnorge. Men det finns en oro i de tre nordligaste norska fylkena, att de ekonomiska frukterna från energiutvinningen inte kommer den nordnorska befolkningen och näringslivet till del, utan försvinner iväg till oljebolag i södra Norge. Samtidigt som det är Nordnorge som får ta den påverkan på miljö och samhälle som storskaliga energiprojekt innebär.
Jag förstår denna oro. Här måste vi hjälpa varandra, alla vi som bor i Europas nordområden. Vår svenska regering måste stötta vårt nordliga näringsliv, så att det kan verka tillsammans med norska företag där uppe. EU måste påverka Ryssland att ta miljöproblemen kring energiutvinningen i Arktis på allvar.