EU-nämnden har blivit hemliga klubben
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
offentligt.
Bildt förklarar hemlighetsmakeriet med att han är mycket mer frikostig med känslig information än sina företrädare och därför måste kräva att det som sägs stannar innanför skål och vägg. Utrikesministern kommer till EU-nämnden för att förankra den svenska linjen inför kommande möte med EU:s utrikesministrar. Uppgifterna till ledamöterna handlar oftast om andra regeringars åsikter i saken och hur Sverige tänker sköta förhandlingarna för att nå målet. Det är sådana uppgifter Carl Bildt valt att hemligstämpla, enligt Ekot.
Öppenhet är en svensk hjärtefråga i EU och, precis som miljöpartisten Ulf Holm framhåller, blir det då konstigt när regeringen själv slår rekord i hemligstämplande av EU-material. Socialdemokraten Susanne Eberstein, vice ordförande i EU-nämnden, ogillar också hon ordningen. Uppgifter som inte är ett dugg märkliga hemligstämplas.
Folkpartisten Carl B Hamilton är nöjd med den nya hemliga, ordningen. Möjligen kan det vara så att den som tror sig få veta världshemligheter känner sig extra viktig och den som delar med sig av hemligheterna växer i betydelse.
Det är antagligen enklare att jobba politiskt om det man säger aldrig kommer ut och aldrig fästs på papper. Ryggen fri och ingen risk att hamna i någon allmän debatt eller få frågor av näsvisa journalister. Men nyordningen strider mot den svenska modellen där politiska frågor debatteras öppet. Svenska folkets kärlek till Europanationen är inte översvallande. Och inte lär mer stängda dörrar, neddragna rullgardiner och munkavlar vara rätta gödselmedlet för att få den att spira. Var det inte mer öppenhet som skulle till för att charma EU-skeptikerna?