Ett vinnande lag

ETT STARKT LAG. S-kommunalråden Helena Stenberg och Anders Lundkvist kan bli ett vinnande team i valet 2018.

ETT STARKT LAG. S-kommunalråden Helena Stenberg och Anders Lundkvist kan bli ett vinnande team i valet 2018.

Foto: Maria Johansson

Piteå2016-12-06 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Efter valet 1994 tog Anders Sundström klivet från kommunalrådsstolen i Piteå till rikspolitiken. Det blev även början på Peter Roslunds långa karriär som kommunalråd. Statsråd och regeringar har kommit och gått, men Roslund har bestått. Nu – efter 22 år – är det emellertid dags för ett tronskifte även i stadshuset i Piteå. Med ålderns rätt har Roslund har bestämt sig för att kliva åt sidan.

Under måndagskvällen lanserade det socialdemokratiska partiet i Piteå efterträdarna till posterna som ordförande respektive vice ordförande i kommunstyrelsen. Det blev rutinerade Helena Stenberg och nykomlingen Anders Lundkvist. Jag tror duon har förutsättningar att bli ett vinnande team för Socialdemokraterna i valrörelsen 2018.

Helena Stenberg och Anders Lundkvist kompletterar varandra på ett bra sätt. Stenberg har en lång och gedigen socialdemokratisk bakgrund – och kan kommunpolitiken mycket väl efter många år i stadshuset. Lundkvist har andra erfarenheter, perspektiv och nätverk – icke minst från näringslivet, den lokala idrottsrörelsen och musiklivet i staden. Det innebär att den nya ledarduon tillsammans representerar en fin mix av tradition och förnyelse.

Anders Lundkvists näringspolitiska kunskaper kommer dessutom att bli en tillgång för både den lokala partiorganisationen och Piteå som kommun. Historien visar att socialdemokratisk välfärdspolitik i kombination med en aktiv näringspolitik är ett framgångsrecept.

Därför är det av stort värde att det finns kommunalråd som är engagerade inte bara för att fördela den gemensamma kakan, utan också för att få denna kaka att växa genom att arbeta för att bredda arbetsmarknaden och utveckla näringslivet.

Tag bara nedläggningen av mentalsjukhuset på Furunäset 1987. 450 jobb försvann i ett slag. En gigantisk fastighet stod tom. Det kunde ha blivit grogrund för pessimism och nedgångsstämningar i Piteå. Men istället valde kommunen att satsa nytt och omvandla Furunäset till ett centrum för tjänstesektorn. I dag finns ungefär 750 anställda i 70 olika företag på Furunäset – det vill säga betydligt fler än under den gamla tiden.

Det säger något om vikten av en aktiv lokal näringspolitik. Framtiden är inte ödesbestämd; den går att påverka. Därför är det utmärkt att det finns kommunalråd som – i likhet med Anders Lundkvist – brinner för tillväxt- och näringspolitiken.

I en kandidatpresentation berättar Lundkvist att han vill ägna särskild uppmärksamhet åt digitaliseringen av näringslivet.

”Den så kallade fjärde vågen kommer att påverka stora delar av allas liv och det ger stora möjligheter till utveckling men jag ser också stora hot som vi inte ska blunda för. Automatisering och robotisering skapar stora möjligheter till utveckling men det innebär också att jobb försvinner och vi måste hitta sätt att ta hand om den omställningen”, säger han.

Positivt är även Lundkvists engagemang för landsbygdspolitiken.

”Jag är född och levde mina första år i Skomanstjälen (årets by 2013). Genom personliga kontakter har jag på nära håll kunnat följa byarnas kamp för att överleva. Jag vill bidra till dialogen mellan politiken och byarna och tillsammans hitta kreativa lösningar på hur vi kan utveckla hela Piteå kommun”, säger han.

Det är uttalanden som bådar gott. Firma Stenberg & Lundkvist borde ha goda möjligheter att ge partiet ett lyft i valet 2018.

Läs mer om