Norrbotten befinner sig i uppgång. Hjulen snurrar allt fortare. Stora investeringar görs. Nya gruvor öppnas. Det är positiva toner som dominerar i den norrbottniska kören just nu. Konjunkturen har vänt och jobben växer till. Samtidigt så ger detta inte den effekt man skulle ha kunnat vänta sig på arbetslöshetssiffrorna i länet. Långtidsarbetslösheten biter sig kvar. Detta trots att allt fler norrbottniska företag anger att de har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.
Slutsatsen är lätt att dra. De arbetslösa har inte rätt kompetens för att få de nya jobben. Detta är inget nytt problem. Så har det alltid varit i tider av omställning och omdaning. Skillnaden är att vi, under den lågkonjunktur som varit, inte har sett om vårt hus på samma sätt som tidigare. Vi har inte rustat för den tid som kommer. I stället för att satsa på att ge de arbetslösa det kompetenslyft som de behöver har de fått gå sysslolösa och passiva. Det är här vi hittar grunden till de matchningsproblem som blir uppenbara i dagens Sverige - och i dagens Norrbotten.
En undersökning som Maria Stenberg, S-riksdagsledamot från Arjeplog, låtit Riksdagens Utredningstjänst ta fram visar att regeringens "jobbpolitik" är på väg att bli ett hinder för företagens utveckling då man totalt har misslyckats med att säkra kompetensförsörjningen till företagen.
Bara i Norrbotten har antalet arbetslösa personer som fått en arbetsmarknadsutbildning minskat från dryga fyrahundra vid inledningen av år 2010 till färre än tvåhundra i maj 2011. Samtidigt har överströmningen till Fas 3 fortsatt. Och antalet personer i Fas 3 har under samma tid nästan fördubblats.
Om man till detta lägger den minskning av arbetskraften i Norrbotten på cirka fjorton procent som vi står inför under perioden fram till år 2025 så förstår man att arbetskraftsförsörjningen är en av de stora utmaningarna för länet. Fram till detta år kommer samtidigt cirka 42 procent av den sysselsatta befolkningen i länet att lämna sina jobb på grund av åldersskäl.
Med dessa siffror är det lätt att inse att varje arbetslös som inte kan ta ett jobb på grund av felaktig kompetens är ett hot mot länets utveckling. Vi har inte råd att fortsätta med det slöseri av mänskliga resurser som dagens regering passivt låter fortgå. Det måste till en ordentlig satsning så vi kan se till att varje person i arbetskraften har förutsättningar att ta de jobb som finns.
Vid gårdagens presskonferens, där rapporten om matchningsproblemen lades fram, presenterade de norrbottniska riksdagsledamöterna en rad skarpa förslag kring hur man komma till rätta med problemen med de arbetslösas kompetensbrister. Ett är att arbetslösa senast inom 90 dagar ska erbjudas en relevant arbetsmarknadsutbildning. Man vill också satsa på praktik, anställningsstöd och starta eget-stöd till de arbetslösa i ett långt tidigare skede än vad som görs nu. Det är också viktigt att öka arbetsmarknadsutbildningarna kopplade till bristyrken. Samtidigt måste man också satsa på den reguljära utbildningen och vuxenutbildningen så att fler kan skaffa sig en relevant utbildning på egen hand och står väl rustade när de stiger in på arbetsmarknaden.
Vi har inte råd med några förlorade själar på den svenska arbetsmarknaden. Norrbotten, och även Sverige för den delen, behöver ett kompetenslyft värt namnet. Det är dags att regeringen vaknar och gör något.