Ett icke-optimalt område

Piteå2010-02-19 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Europa är egentligen inget lämpligt område för en gemensam valuta.
EU är - som ekonomerna uttrycker det - ett icke-optimalt valutaområde.
Det är också därför som euron krisar.
Kärnan i problemet är att olika länder i euroområdet utvecklats olika.
Den ekonomiska krisen har slagit extra hårt mot Spanien och Portugal. I Grekland är problemen i än högre grad självförvållade, efter år av finansiellt lättsinne och manipulerade nationalräkenskaper.
Men det är inte bara därför som euron nu genomgår sin värsta kris.
För även i länder med gemensam valuta utvecklas regioner olika när det gäller jobb och tillväxt.
Men ett enskilt land har verktyg för att hantera dessa skillnader.
När till exempel en delstat krisar i USA ger den federala regeringen omfattande stöd via arbetslöshetsbidrag, socialbidrag och jobbsatsningar. Verkningarna av krisen mildras.
Anpassning sker också genom att människor flyttar över delstatsgränserna och söker lediga jobb i andra delar av USA.
EMU är en valutaunion, men den saknar en gemensam finanspolitik. Varje land bestämmer själv vilka skatter som ska tas ut och hur mycket som ska satsas på stimulanser. Någon akut hjälp från EU finns inte.
Det var också ett absolut krav för tyskarna när de gick med att så inte skulle vara fallet. Ett stramt regelverk sattes upp för att Tyskland aldrig skulle behöva gripa in och hålla mindre skötsamma euroländer under armarna.
Nu är man nästan där i alla fall.
Euron fungerar bra och ger fördelar så länge som ekonomierna går i takt med varandra. Det är när länderna utvecklas olika som problemen uppstår.
I hela euroområdet gäller bara en enda räntesats, men den passar olika länder mer eller mindre bra.
Några år innan finanskrisen höll Europeiska Centralbanken, ECB, nere räntan för att hjälpa framför allt den tyska konjunkturen på traven.
Men i Spanien rådde under samma tid byggboom. Där hade man istället behövt höja räntan för att förhindra en fastighetsbubbla.
I dag skulle både Spanien och Grekland behöva stimulera sina ekonomier med låg ränta, men ECB är istället på väg att höja den.
Värdet av den svenska kronan sjönk under den värsta krisen. Det har på en del håll uppfattats som en svaghet och ett problem.
Ett bekymmer är det i så måtto att vi själva inte bestämmer över valutans värde. Det sätts på spekulativa och många gånger svängiga valutamarknader.
Men den egna valutans försvagning i en kris är ju precis den flexibilitet som är välkommen i en besvärlig tid. Svagare krona gör svenska företag mer konkurrenskraftiga och räddar därmed svenska jobb.
Några allianspartier har föreslagit en ny utredning om konsekvenserna för Sverige att stå utanför EMU.
Med snart tio års erfarenheter av euron är det rimligt att göra en sådan utvärdering.
Det är dock långt ifrån säkert att resultatet av genomgången kommer att ge de eurovänliga vatten på sin kvarn.
Läs mer om