Ett handslag för vården

PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS I tisdags kallade Kent Ögren, landstingsråd, och Tore Stenberg, ordförande i Pappers avdelning 158 till presskonferens för att berätta om frukterna av den mångåriga dialogen mellan landstingsledningen, Socialdemokraterna i Piteå och Aktionsgruppen för Piteå älvdals sjukhus. Äntligen kunde stridsyxan grävas ner.

Kent Ögren, landstingsråd (S) och ordföranden i Piteå Arbetarekommun, Bengt Ek, var båda påtagligt nöjda med samarbetet kring säkrandet av kvaliteten i vården på Piteå älvdals sjukhus. De var också mycket nöjda med samarbetet med aktionsgruppen för Piteå älvdals sjukhus, och de "raka puckar" som kännetecknat dialogen med aktionsgruppen.

Kent Ögren, landstingsråd (S) och ordföranden i Piteå Arbetarekommun, Bengt Ek, var båda påtagligt nöjda med samarbetet kring säkrandet av kvaliteten i vården på Piteå älvdals sjukhus. De var också mycket nöjda med samarbetet med aktionsgruppen för Piteå älvdals sjukhus, och de "raka puckar" som kännetecknat dialogen med aktionsgruppen.

Foto: Robert Lundberg

Piteå2010-09-02 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Debattens vågor har gått höga kring Piteå älvdals sjukhus. Många har upplevt förändringarna på sjukhuset, med nedläggning av BB-verksamheten och indragen akutkirurgi, som en del i en långsiktig strategi för en nedläggning av sjukhuset. Till slut blev situationen så infekterad att Pappers avdelning ute på SCA i Munksund beslutade att lämna det socialdemokratiska partiet i frustration över att arbetarekommunen inte lyssnade på avdelningens krav. Samtidigt jäste det på flera andra håll. HSO i Piteå agerade på sitt håll i kampen för sjukhuset. Pappers avdelningar i Piteå var mycket upprörda och företagsledningarna på såväl Kappa som SCA agerade i frågan. Slutligen bildades en gemensam aktionsgrupp för att försvara sjukhuset.
Till slut blev läget kritiskt, som Kent Ögren uttryckte det, och Piteå arbetarekommun och landstingsledningen inledde en dialog med aktionsgruppen för att försöka lösa de knutar som fanns. Den dialogen har pågått alltsedan dess.
Såväl Kent Ögren som Tore Stenberg beskrev dialogen som att den böljat fram och tillbaka från att vara mycket fruktbar till skeenden där parterna varit beredda att stänga dörren och ge upp då man inte kommit någon vart. Men man gav inte upp. Dialogen fortsatte i nöd och i lust, precis som i det bästa av äktenskap, och nu kunde man presentera en lösning som såväl aktionsgruppen, landstinget som Socialdemokraterna i Piteå kan vara nöjda med.

I tisdags presenterades således det akutläkarkoncept som ska införas på Piteå Älvdals sjukhus. Detta innebär en fast läkarbemanning på akutmottagningen med specialistläkare som ska erhålla en särskild spetskompetens inom akutmedicin. Akutläkarkonceptet innebär således att de läkare som bemannar akuten kommer att besitta en bredare kompetens än tidigare. Tore Stenberg var särskild noga med att påpeka att man från aktionsgruppens sida varit noga med att kolla upp med såväl personalen på sjukhuset som med oberoende expertis så att den medicinska säkerheten kan tillgodoses med denna lösning.

Den överenskommelse som man nu kunnat sluta mellan aktionsgruppen för Piteå älvdals sjukhus och landstingsledningen visar styrkan i ett medborgerligt engagemang. Den visar också på vikten för den politiska ledningen att ta medborgarnas engagemang på allvar och låta medborgardialogen ta sin tid. Landstingsrådet Kent Ögren (S) påpekade vid ett flertal gånger under presskonferensen hur unikt samarbetet mellan aktionsgruppen och landstingsledningen är om man ser i ett nationellt perspektiv.
Politiker, oavsett om de verkar på lokal, regional eller nationell nivå har allt att vinna på att avsätta ordentligt med tid för dialog med medborgarna. Det skapar förståelse i båda riktningarna. Politiker får bredare kunskap och förståelse för vilka krav som medborgarna har på verksamheten samtidigt som medborgarna kan få en fördjupad förståelse för vilka förutsättningar som finns. Det ger sammantaget en bättre grund för det framtida beslutsfattandet. I den bästa av världar kan det också innebära att fler engagerar sig politiskt när man ser att det går att påverka.

Det handslag för vården som tisdagens presskonferens var ett uttryck för var inte bara ett handslag för högre kvalitet inne på Piteå älvdals sjukhus. Det var också ett handslag för demokratin och medborgarnas möjligheter till inflytande. Det lovar gott för framtiden.
Läs mer om