Ett Arvidsjaur som lyssnar

Utveckling "Vi hoppas att de vuxna lyssnar på dig, även om du nu bara jollrar." Så står det i det brev nyfödda barn får i Porsgrunn i Norge. Detta är ett uttryck för det synsätt man har i Porsgrunn - att lyssna på barn och unga och låta dem påverka utvecklingen, och detta vill man på detta sätt tydliggöra och inpränta hos befolkningen. Nu har Arvidsjaur anammat tanken och gått med i projektet "Uppväxtkoordinerat ledarskap" initierat av Kommunförbundet.

"Vi hoppas att de vuxna lyssnar på dig, även om du nu bara jollrar," skriver en norsk kommun till nyfödda barn. Nu satsar Arvidsjaurs kommun nu på ett projekt för att få unga delöaktiga i den politiska processen.

"Vi hoppas att de vuxna lyssnar på dig, även om du nu bara jollrar," skriver en norsk kommun till nyfödda barn. Nu satsar Arvidsjaurs kommun nu på ett projekt för att få unga delöaktiga i den politiska processen.

Foto: ERMINDO ARMINO

Piteå2009-09-07 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Projektet syftar till att låta de unga ta aktiv del i beslutsprocesserna för att kunna skapa ett bättre samhälle. Detta är ett föredömligt grepp. Det måste ligga i varje klarsynt politikers intresse att öka kommunmedborgarnas delaktighet i allmänhet och ungdomarnas delaktighet i de politiska processerna i synnerhet. Det är en överlevnadsfråga för kommunerna att bli så attraktiva att ungdomarna väljer att stanna kvar. Att få känna att man har möjlighet att påverka sin framtid och att man blir lyssnad på är framgångsfaktorer i det arbetet. Det har erfarenheter från Porsgrunn visat.

Erfarenheterna från Porsgrunn visar att om det ska kännas meningsfullt för ungdomar att engagera sig så är det viktigt att beslut följs upp på ett bättre sätt för att se om man verkligen har lyssnat till de unga, samt att det är viktigt med regelbundna möten mellan ungdomar och beslutsfattare för återkoppling. Detta är för övrigt lika viktigt i relation till alla medborgare i kommunen, oavsett om de är ungdomar, pensionärer, föräldrar eller boende i en viss by.

Kommunförbundets projektledare Jim Broström har i PT tidigare sagt: " Ungdomsfrågor ligger högt upp på agendan, men ofta tar man bara tag i dem när det blir problem. Unga vill inte daltas med eller ses som ett bekymmer, utan som en resurs." Självklart är det så. Detta är viktigt för beslutsfattare och tjänstemän att ta med sig i det demokratiska utvecklingsarbetet i kommunerna.
Norrbottens kommuner lider alla av samma strukturella problem. De unga flyttar och de äldre blir kvar. Därför måste ungdomsperspektivet i politiken i Piteå, Arjeplog, Älvsbyn och Arvidsjaur prioriteras upp om kommunerna vill bli framgångsrika i sin strävan att bli den bostadsort som ungdomarna väljer. Det tjänar alla på. Även pensionärerna, som behöver välfärd och service, och för detta krävs en befolkning som är stor nog för att bära välfärdens kostnader och en arbetskraft som är tillräckligt stor att klara kompetensförsörjningen inom vård, skola och omsorg.

Porsgrunn byggde sitt framtidsarbete på att i ett långsiktigt perspektiv bygga upp en positiv bild av kommunen, skapa en förståelse för lokalpolitiskt arbete och att utveckla en kultur av deltagande bland kommuninvånarna. Barn och unga blev den viktigaste målgruppen utifrån aspekten barns egenvärde, barn som framtidens vuxna och barn som kanal för vuxnas deltagande. Porsgrunn vände på detta sätt negativa förväntningar till framtidstro och kunde också vända utflyttning till inflyttning. Detta måste också vara möjligt i Pite älvdal, och utifrån denna utgångspunkt är Arvidsjaurs initiativ särskilt hoppingivande. Detta ger betyget mycket väl godkänt till Arvidsjaurs kommunledning - om man bara håller ut och lever upp till de förhoppningar som nu tänds bland Arvidsjaurs unga.
Läs mer om