Ensamheten hotar hälsan
FOLKHÄLSA En amerikansk studie visar att social isolering är ett allvarligt hot mot den enskildes hälsa. Risken att dö i förtid är femtio procent högre än den som har ett väl fungerande nätverk i form av vänner, familj, grannar och arbetskamrater.
Många känner sig ensamma i dagens Sverige. Detta är vanligare bland äldre än bland yngre. Kvinnan på bilden har inget samband med artikeln.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sverige är ett av de länder som har högst andel ensamboende i befolkningen. För något år sedan låg andelen ensamhushåll på fyrtioåtta procent. I Stockholm var andelen så hög som femtioåtta procent. Trenden är dessutom att ensamhushållen ökar i antal. Detta behöver inte med självklarhet betyda att alla ensamboende också är ensamma. Många ensamboende har stora sociala nätverk och stort umgänge. Ensamhet är trots allt ett växande problem i vårt samhälle. Den geografiska rörligheten betyder också att det blir allt vanligare att man har familj och släkt på andra orter än den egna boendeorten. Det ställer högre krav på den enskilde. För många är det enbart egna sociala nätverk som utgör grunden för de sociala kontakterna. Tidigare kunde man i högre grad förlita sig på närståendes hjälp i de sociala kontakterna. Det underlättade en hel del.
Det finns skillnader i hur
ensamhushållen fördelas i befolkningen. Bland kvinnorna är
ensamhushållen vanligast i åldern sjuttiofem år och uppåt, medan största andelen bland männen återfinns i åldern 35-49 år. Att de ensamboende bland kvinnorna är vanligast bland de allra äldsta kan förklaras med den högre livslängden. Svenska studier har visat att den sociala isoleringen ökar med stigande ålder. Bland de allra äldsta (85+) har mer än hälften ett mycket begränsat umgänge. Andra slående resultat är att närmare var femte svensk uppger att man saknar en nära vän som man kan anförtro sig åt, och bland de äldre är det nästan varannan svensk som saknar nära vänner.
Ensamhet, eller om man väljer att kalla det för social isolering, är ett växande problem i vårt samhälle. Tyvärr är det ett område som inte ges den uppmärksamhet som skulle behövas. Sociala mötesplatser är av yttersta vikt för att kunna minska problemen. Det kan röra sig om allt från ungdomsgårdar för ungdomar, dagverksamheter för människor med psykisk sjukdom till aktivitetscentren och gemensamhetsboenden för äldre. Det är också viktigt att samhället ger stöd till organisationer som erbjuder aktiviteter till yngre och äldre. För de yngre handlar det om att bygga upp det sociala självförtroendet så att man lägger en god grund hos dem när det gäller att bygga egna nätverk. För äldre handlar det mer om att ge människor möjlighet till nya kontakter så att man kan komplettera och ersätta det minskande nätverk som åldrandet kan ge upphov till.
Framförallt handlar det om att vi måste erkänna den sociala isoleringen som det folkhälsoproblem det är. Att ensamhet i många stycken är tabubelagt och inget man pratar om gör inte det preventiva arbetet lätt men desto viktigare. Enda möjligheten att bryta ofrivillig ensamhet är genom att människor chansen att träffas. Därför är varje mötesplats värd att värna.