Det är inte med några vänliga ord dessa rader börjar. Men jag tycker vi Socialdemokrater nu inför ett kommande regeringsskifte måste ta ett ordentligt politiskt grepp om landets energipolitik. I detta fall bör vi ha i åtanke vårt partis misslyckande att fullfölja folkomröstningen om kärnkraften. Massa snack om att miljöomställningen fixar Vatenfall -för det äger vi, det blev just bara snack. I vårt grannland Danmark jobbar i dag tusentals människor i tillverkningen av vindkraftverk. I Sverige hände inget av detta på årtionden, -Ridå Ner! Detta är inget vi i vårt parti vill prata så högt om. Men jag tycker vi misslyckades med att uppfylla folkomröstningens inriktning. Dessutom så har vi naivt låtit utvecklingen på elenergimarknaden utvecklats till en mer eller mindre oligopolmarknad. Där några få aktörer täljer guld med smörkniv.
Tillgång till mat, el, drivmedel, vägar, vatten är en central del i ett fungerande samhälle, och i denna del, är just energi en otroligt centralt strategisk del. För våra företag i landet och kanske speciellt inom tillverkningsindustrin. Att obetänksamt kraftigt försämra energivillkoren för tillverkningsindustrin i landet kan komma att stå nationen dyrt. Efter andra världskriget stod vi med en industri som inte var sönderbombad och ett Europa som var under återuppbyggnad. Vi kunde i princip sälja allt vi kunde tillverka. Vi hade i början av 50-talet stora fördelar jämfört med många sönderbombande länder runt om i världen. Sverige har även haft en god ingenjörstradition och vi har i landet satsat på högre utbildning. Dessutom hade vi billig vattenkraftsel. Men världen har förändrats otroligt mycket under 60 år. I en globaliserad värld med Asien som rusar fram i tillväxttakt, vilka är våra fördelar vi kan använda för att behålla och utveckla nya industrijobb? En ny fabrik i Kina kan vara precis lika modern som någonstans annars i världen. Om man för kostnaden för en civilingenjör i Sverige motsvaras av 20 kinesiska civilingenjörer med liknande utbildning. Vi står i Sverige inför en mycket åldrande befolkning med arbetskraftsbrist och i Kina/Indien finns det miljoner och åter miljoner unga människor i arbetskraften. En fördel som vi i Sverige fortfarande kan ha är billig energi till företagen. Därför är energipolitiken ett centralt politikerområde som måste formas till samhällets bästa, inte bara vinstmaximering hos cirka tre energibolag! Inför den socialdemokratiska valsegern kommande val måste vi ha en helt ny utformning på hur vi använder energipolitiken för samhällets totala utveckling.
Dags att vakna från den marknadsnaivitet som delvis präglat det senaste årtiondet. Bryt sönder oligopolmarknaden. Se över marknadsmekanismerna på den så kallade marknaden, gör om elcertifikaten så det mer börjar handla om storskaliga reella miljöenergiinsatser och inte bara pengar rakt ned i fickan på energiföretagen. Bygg ut elnäten så att den utbyggda vindkraftsenergin kan levereras fullt ut. Ge mera stöd till småskalig lokal energiproduktion. Syna ordentligt Maud Olofssons etanolprojekt i sömmarna. Börja där och fortsätt sedan att skapa en långsiktigt hållbar energipolitik, för medborgaren, företag, miljö och sysselsättning
Med en kraftfull energipolitik som levererar billig energi och miljövänlig kan Svergie stå väl rustat i att möte den ökande globala konkurrensen. Och på så sätt försöka öka jobben i landet samt behålla delar av nuvarande tillverkningsindustri. Energifrågan kanske var en sak Facebook tittade på när de valde Luleå? Grattis Luleå!