En tydligare flyktingpolitik
Flyktingpolitik Migrationsminister Tobias Billström (M) är som flera av sina företrädare inte riktigt vuxen sin uppgift. Samtidigt är det knappast någon enkel uppgift att administrera flyktingpolitiken. Många av Billströms företrädare har snubblat i jobbet.
Migrationsminister Tobias Billström skyller inte sällan på de myndigheter han har ansvar för när Sverige bryter mot de konventioner om asylsökandes rättigheter som vi förpliktat oss att följa.
Foto: Patrick Sörquist / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Veterligen är det bara den svenska regeringen, eller om man så vill, den svenska migrationsministern som tydligen anser att inget krigsläge pågår vare sig i Irak eller
Afghanistan. Detta för att ett uselt informerat Migrationsverket
påstår detta. Allt medan Utrikesdepartementet ger det goda rådet till svenska medborgare att inte resa till Afghanistan och helst heller inte till Irak, men vi svenskar är ju ett bättre folk. Vi ska skyddas. Så varför kan Migrationsverket inte ta ett snack med UD?
Tobias Billström har missat något mycket väsentligt. Det är den svenska regeringen som ska
bedöma säkerhetsläget i Irak och Afghanistan. Inte en myndighet som ständigt anpassar sig till vad Billström och hans regering anser om flyktingarnas status och möjligheter att klara sig när de skickas hem.
Helt klart är att Sverige befinner sig i en gråzon, eller i sämsta fall bryter mot internationella konventioner om flykting-och asylpolitik. Detta med att hänvisa till myndigheter som självfallet är följsamma mot intentionerna i regeringens politik.
Terrordåden i Afghanistan och öppna stridshandlingar har blivit allt vanligare. Enligt underrättelserapporter har både vapen och pengar slussats in i landet för att att skapa kaos inför valet i augusti. Det är klart att medborgare som vill leva i trygghet söker sig till ett nytt land. Sverige uppfattas som ettflyktingvänligt land och är också det. Då ska vi också ta vårt ansvar. Vi behöver nya människor.
Vår ålderspyramid är helt fel. Om något decennium har vi fler pensionärer än arbetsföra. Varför då inte ta emot unga invandrarfamiljer som på sikt ger plus i vår ekonomi.
Det finns ett internationellt
regelverk för mänskliga rättigheter, där det framgår att alla människor har rätt till politisk asyl i ett annat land. När det kommer till kritan verkar det bli allt svårare för den rika världen att leva upp till dessa förpliktelser. Och om de rika länderna sviker, sviker snar de fattiga.
Det som krävs i dagens migrationspolitik är rättssäkerhet, humanitet och hänsyn till de internationella konventioner som Sverige ställt sig bakom. Som till exempel FN:s barnkonvention. Målet måste vara att prövningen sker rättssäkert och kännetecknas av humanitet och respekt för den enskilde individens rättigheter.
Den svenska regeringen, och Tobias Billström (M),borde arbeta hårdare nu under det halvår man har möjlighet att styra och ställa i EU:s byråkrati att tillse att EU:s medlemsländer tar ett större
ansvar för att ta emot flyktingar
istället för att skärpa tonen mot dem som söker en rättmätig fristad i EU. Samtidigt måste sägas att Sverige hittills har ställt upp för flyktingmottagning på ett helt annat sätt än vad andra EU-länder gjort.