En svårsmält midsommarlunch

Piteå2013-06-21 06:01
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag tänkte att jag skulle skriva något lättsmält till midsommar. Något om mygg, jordgubbstårta och midnattssol. Men varken midsommarmaten eller omvärlden är speciellt lättsmält, även om solen lyser hela natten lång. Istället tänker jag skriva om den svenska präktigheten.

”Man ska göra rätt för sig”, har jag hört minst en gång i veckan under min uppväxt. Göra rätt för sig, inte slarva och inte sko sig på andra. De flesta som har växt upp i Norrland hos föräldrar med arbetarklassbakgrund känner säkert igen sig i den livsfilosofin.

Jag tycker det är ett fint sätt att se på sitt samhälle och sina medmänniskor. Jag betalar min tv-licens, plankar inte på tunnelbanan och försöker aldrig komma undan med min del av betalningen när midsommarmiddagen ska inhandlas. Lagom präktighet och en ganska stor dos av Jantelagen, det kommer man långt med!

Däremot finns det en gräns där gedigenheten och förträffligheten och går överstyr.

Förra veckan publicerade den internationella samarbetsorganisationen OECD en mätning som visar att invandrarna är en vinst för Sverige. ”Enligt OECD blir det ett plus för samhället på någon tusenlapp per år”.

Svenska politiker såsom EU-kommissionären Cecilia Malmström klappade händer åt rapporten och sa till Dagens Nyheter att ”det här ger oss bra ammunition i debatten mot det ökade invandringsmotståndet”.

Om jag hette Jimmie Åkesson och var Sverigedemokraternas partiledare hade jag korkat upp midsommarsnapsen när OECD kallade till presskonferens. Jag hade satt igång att arbeta på nästa rapport för att visa på hur de duktiga svenskarna gör rätt för sig medan åtminstone och annan invandrare åker snålskjuts på systemet. Det går nämligen att räkna på allt och bevisa vad som helst.

Men vissa saker behöver vi inte mäta, för de är irrelevanta. OECD:s rapport som pekar ut en grupp i samhället som lönsam är ointressant. Vad ska vi göra med den informationen? Vad skulle vi göra om vi kom fram till att norrlänningar är mer lönsamma än Stockholmare? Om pensionärer inte går med vinst? Eller om sjukskrivna cancerpatienter visade sig vara samhällsekonomiskt lönsamma? Det går nämligen inte att mäta lönsamhet på enskilda grupper i samhället. Däremot går det att göra rätt saker för att människor ska få vara en del av samhället.

Kommer du till Sverige i dag och ska söka ett jobb är det rätt tufft. Vi diskriminerar nämligen människor med annan bakgrund. Inte genom att fira midsommar, men genom att tro att vi är de enda som har traditioner värda namnet.

Gott folk, när ni nu dansar runt midsommarstången, skålar med lille nubben och jagar mygg. Glöm inte att det finns sommar även i andra delar av världen och att vi skulle bli mindre präktiga och snörpta runt munnen om vi slutade tro att vi gjorde rätt för oss jämt.

Läs mer om