En seger för Irak
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Självfallet blev det fotbollsfest bland all irakier i exil. Vi kunder se det i Stockholm och på Sergels torg, men också i Eskilstuna. Irakier oberoende av de inre motsättningar som drabbat befolkningen in på huden kunde enas i glädjen över framgången.
Självfallet innebär inte detta att fotbollen kan ena ett redan splittrat Irak, men kanske ändå ett halmstrå. De krafter som vill söndra och skärpa konflikterna mellan olika befolkningsgrupper kommer knappast att ända sin inställning. Kriget i Irak kommer att fortsätta, men segern i det asiatiska mästerskapet tvingade ändå människor att stanna upp en stund för eftertanke och en stund av glädje.
Glädjescenerna i Irak och bland irakier på flykt talar sitt tydliga språk. Efter alla motgångar, efter alla offer så kom en liten ljusglimt i allt det mörka och dystra. Om något land vore värd en framgång som denna så är det Irak och dess befolkning.
Men vardagen är fortsatt grym. Redan i samband med segerglädjen dödades och skadades människor. Våldet finns så nära. En fotbollsseger kan kortsiktigt skapa enighet, men det är andra krafter som styr utvecklingen och hur framtiden ska se ut för Irak och dess människor.
Den 9 april 2003 rullade USA:s stridsvagnar in i Bagdad. Det har gått mer än fyra år sedan Saddam Husseins regim störtades. Ett krig skulle vara slut.
Men efter fyra år vet vi att USA är allt mer pressade i Irak. Dagligen dödas oskyldiga människor. Bushregimen vann kanske den 9 april för fyra år sedan, men har sedan dess både förlorat det krig man startade och den demokrati man ville upprätta.
I dag handlar det om människor som redan i dag har svårt att klara livhanken efter fyra år av krig. För allt fler irakier handlar vardagen om att överleva. USA skickar både militär och mat. Är det den nya världsordningens tolkning av ordet "rättvisa"?
Redan uppgår flyktingströmmen från Irak till flera miljoner människor. För varje dag växer antalet flyktingar, flyktingar som ofta lever under usla förhållanden, där epidemier rasar och det tillhör vardagen att människor dör en alltför tidig död. Framförallt barnen drabbas.
När människor drabbas av orättvisor som gräver djup i själen skapas förutsättningar för ett blint hat och i dess förlängning terrorism. Grunden för all terrorism är förtryck och orättvisor. Något som USA och dess allierade nu får skörda.
Sanningen är att USA inte kunnat skapa förutsättningarna för en fredlig och demokratisk utveckling i Irak.
I stället för att gå mot lugn och demokrati befinner sig Irak i ett allt våldsammare inbördeskrig. Kaoset bara ökar liksom dödandet. I allt detta dystra lyser Iraks fotbollsframgång som en hägring om bättre tider. Det finns ändå något som kan ena, men bollen ligger inte i det irakiska folkets hand utan hos USA.