En seger för Europafacket
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Europaparlamentet sa med stor majoritet ja till den kompromiss om det kontroversiella tjänstedirektivet som de båda stora grupperna - socialisterna och de konservativa - kom överens om.
"Omröstningen visar att Europaparlamentet har lyckats finna en kompromiss som öppnar upp tjänstesektorn samtidigt som man säkrar den europeiska sociala modellen", sade Europafackets generalsekreterare John Monks efter omröstningen.
Beslutet innebär en stor förändring jämfört med det ursprungliga förslaget från EU-kommissionen som lades fram för två år sedan.
Detta så kallade "Bolkestein-direktiv" - efter dåvarande inre marknads-kommissionären Frits Bolkestein - kritiserades starkt av fackföreningsrörelsen och flera regeringar. Det skulle leda till social dumpning och oro på arbetsmarknaden, varnade de. Senare distanserade sig även den nya Barroso-kommissionen från förslaget.
"Nu är Bolkestein-förslaget dött", konstaterar Europafacket EFS/ETUC belåtet efter Europaparlamentets vägledande omröstning den 16 februari.
Bland de fackliga krav som Europaparlamentet ställt sig bakom märks:
Arbetsrätten är helt undantagen från nya tjänstedirektivsförslaget
Känsliga sektorer som bemanningsföretag är också undantagna
Välfärdstjänster som hälsovård med mera är undantagna
Den kontroversiella ursprungslandsprincipen är borta.
Tjänstedirektivet syftar till att öppna tjänstehandeln inom EU. Grundregeln i det beslut som parlamentet antagit är att ett tjänsteföretag som är etablerat i ett medlemsland ska få verka fritt inom hela EU.
När emellertid verksamheten (tjänster av olika slag) utförs ska det ske genom att de regler som gäller i landet där tjänsterna/verksamheten görs också ska följas.
Den starkt omstridda ursprungslandsprincipen är bortstädad ur det nya direktivförslaget.
Viktigt för den fortsatta behandlingen var att Europaparlamentets beslut på de väsentligaste områdena togs med relativt stor majoritet. Det gör det svårare för kommissionen och ministerrådet att i kommande beslut senare i år frångå parlamentets linje vid den fortsatta behandlingen av tjänstedirektivet.
Närmast kommer frågan upp i kommande EU-toppmöte med EU-ländernas stats- och regeringschefer i mars månad under det österrikiska EU-ordförandeskapets ledning. Men ännu återstår många turer innan frågan om tjänstedirektivet är godkänt av alla beslutande EU-organ