En säker vård i hela länet

GLESBYGDSSJUKVÅRDEN Att säkra en god tillgänglighet och en säker och kvalitativ sjukvård i hela länet är en av de stora utmaningarna i länspolitiken. De stora avstånden och den glesa befolkningen gör att vården måste organiseras på ett sätt som minimerar riskerna utan att kostnaderna blir orimliga. Det ställer krav på nya lösningar, men tvingar också fram smarta lösningar.

Med ny teknik kan kvaliteten och den medicinska säkerheten i vården höjas. Det har inte minst visat sig inom ambulanssjukvården.

Med ny teknik kan kvaliteten och den medicinska säkerheten i vården höjas. Det har inte minst visat sig inom ambulanssjukvården.

Foto: Maria Johansson

Piteå2010-08-20 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Norrbotten är ett vidsträckt län med stora avstånd. En stor del av länets befolkning bor i glesbygd eller tätortsnära landsbygd. Detta medför att en stor del av länets sjukvård utförs på landsbygden eller i glesbygd. I flera av länets kommuner är avstånden till närmaste sjukhus mycket stora. Detta ställer särskilda krav på hur sjukvården organiseras.
Tack och lov håller den svenska sjukvården en mycket hög standard medicinskt sett. Detta utan att våra sjukvårdskostnader är högre än i jämförbara länder. Detta beror i hög grad på att Sverige ligger långt fram i såväl den medicinska som den tekniska utvecklingen. Norrbottens läns landsting är ett av föregångslänen i vårt land när det gäller att utveckla nyttjandet av ny teknik i vården och har satsat stort på e-hälsa och utvecklandet av användningen av IT i vården.

Glesbygdsmedicin är som begrepp relativt nytt i Sverige även om själva företeelsen inte är ny. Lösningarna har sett olika ut på olika håll i landet. Här i Norrbotten har förstärkta vårdcentraler med utlokaliserade sjukhusplatser, så kallade OBS-platser, varit en av hörnstenarna i glesbygdsvården. Personalen på dessa vårdcentraler har varit första linjens försvarare i vårdkedjan. De möter alla sjukdomar, olycksfall, symptom och tecken på ohälsa i befolkningen inom sitt geografiska upptagningsområde. Det ställer stora krav på den medicinska kunskapen och hur den bäst kan tillämpas inom öppenvård, slutenvård och hemsjukvård.
Men vården i glesbygd behöver utvecklas ännu mer. Det kan handla om att ytterligare utveckla användandet av IT i vården, och för detta kan bredband i glesbygd behöva byggas ut än mer, fortsätta utvecklingen av telemedicin, satsa på ambulerande vård som kommer alla till del, få en bättre tillgång till helikoptrar och ambulanser. Tyvärr är resurserna begränsade. Än mer begränsade lär de bli om skattesänkningarna ska fortsätta. Någonstans uppstår hålen.

Det är viktigt att komma ihåg att sjukvård i glesbygd handlar om att hitta fiffiga och effektiva lösningar, inte om problem. Patienten måste stå i fokus och målet måste vara att kunna erbjuda boende i glesbygd och tätortsnära landsbygd en lika professionell, trygg och säker vård som för de som bor i närheten av våra sjukhus. Självklart handlar det inte om all sjukvård. Specialistsjukvård måste bygga på att vård också kan koncentreras för att bygga upp den kompetens som behövs. Detta upplevs också som naturligt bland patienterna. Det är den vardagsnära sjukvården som glesbygdssjukvård handlar om.

En grundläggande princip, om glesbygdsvården ska kunna tryggas, är den solidariska finansieringen, och att vård ska ges utifrån behov och inte utifrån vilken försäkring du har eller hur välfylld din plånbok är. En annan bärande princip om man ska kunna trygga en rättvis vård där patienternas tillgång till vård dimensioneras utifrån befolkningens behov är det samhälleliga ansvaret för sjukvårdens planering. Den fria etableringsrätten är ett hot mot detta, och måste därför tas bort. Ska en säker och god vård i glesbygd kunna tryggas på sikt måste också fokus läggas på att skapa attraktiva tjänsteförhållanden för personal i glesbygd.
Utmaningarna är många. Möjligheterna likaså. Sjukvården i Norrbotten ligger i trygga händer, förhoppningsvis även efter den 19 september.
Läs mer om