En rödgrön sjukförsäkring

VAL Om det blir maktskifte efter valet i höst kommer sjukförsäkringen att förändras. Det första steget blir att ta bort stupstocken i försäkringen, en stupstock som slår till efter 550 dagars sjukskrivning. Då den sjuke helt förlorar sin ersättning och får klara sig på egen hand.

Piteå2010-01-20 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Dessutom vill de rödgröna höja taket i a-kassan från 7,5 basbelopp till 10 basbelopp och ersättningen ska vara 80 procent av inkomsten.
Enligt förslaget ska det även ges möjlighet att kombinera sjukskrivning med halvtidsstudier. Förtida pension ska bara kunna erbjudas den som är över 58 år.
Detta de stora dragen. Det är en bra uppgörelse för en rättvisare och tryggare försäkring. Alliansregeringen har länge efterfrågat konkreta förslag från den rödgröna oppositionen. Nu har man fått två förslag på två dagar, dels om säkerhets-och försvarspolitiken, dels om hur de rödgröna vill att den framtida sjukförsäkringen ska se ut.
Hur förändringarna ska finansieras presenteras i den gemensamma vårmotionen, men när alliansregeringen kan sänka skatterna med 100 miljarder, delvis ofinansierat, så handlar detta om småsmulor.

Från regeringen kom snabbt sura reaktioner. Fredrik Reinfeldt ger tummen ner. Förslaget skulle, enligt honom, kosta drygt 3 miljarder kronor och är ofinansierat. Han har tydligen missat att finansieringen kommer i vår. Det är ju inte lätt att lägga fast en kostnad i dag med tanke på hur ryckigt ekonomin utvecklas.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson anser att förslaget är en återgång till den gamla dåliga sjukförsäkringen. Bara ett enda litet exempel hur Cristina Husmark-Pehrssons försäkring fungerar. Det ger en bild hur människor inte sällan behandlas i dagens system.

En 58-årig undersköterska med bröstcancer har av försäkringskassan bedömts som att till viss del vara arbetsför trots att hon går under behandling för sin sjukdom. Detta trots att hennes cancer förvärrats trots tidigare cellgiftbehandlingar. Enligt försäkringskassan är hon arbetsför.
Efter direktiv från alliansregeringen har försäkringskassan skärpt synen på människors sjukfrånvaro. Generellt har ett misstänkliggörande av den sjukskrivne satts i system de senaste åren.
Wanja fick kalla handen
Läs mer om