I måndags var det stor klang- och jubelföreställning inom den svenska fotbollsvärlden. Priser delades ut till höger och vänster. Vid galan belönades till exempel Anders Svensson med en splitterny bil från en av fotbollsförbundets huvudsponsorer för att med sina 146 landskamper ha spelat slagit landskampsrekord.
Inget konstigt med det. En prestation som säkerligen förtjänade att belönas. Det anmärkningsvärda var däremot att motstående prestation på kvinnosidan inte uppmärksammades alls. Therese Sjögran som med sina 182 landskamper står för samma rekord på kvinnosidan nämndes inte med ett ord.
Det blev med ens mycket tydligt att männen fortfarande värderas högre än vad kvinnorna inom fotbollsvärlden. 182 landskamper spelade av en kvinna väger inte alls lika tungt som 146 landskamper spelade av en man.
Tack och lov har reaktionerna inte låtit vänta på sig, så Svenska fotbollsförbundet har nog fått sig en tankeställare som gör att man i första taget inte kommer att trampa i klaveret på samma sätt.
Det är bra, men nog hade det varit bättre om man år 2013 naturligt kommit att tänka på att man ska mäta män och kvinnor utifrån samma måttstock. Nu har kvinnliga fotbollsspelare i vårt land fått det skrivet på näsan att det är en nitlott att vara kvinna.
Nu är det nog en och annan som sitter och rynkar på näsan och tycke det är överdrivet att reagera så hårt på ett pris på fotbollsgalan. Men det är klart befogat eftersom det är ett tydligt exempel på den underordning som kvinnor får uppleva.
För någon vecka sedan kunde vi läsa om Liza Jonsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nordmaling, som misshandlades i sitt hem. Ett övergrepp som kopplats till hennes politiska engagemang.
Tyvärr är hot och kränkningar av politiker ett växande problem – och ett problem som drabbar kvinnor i högre grad än män. Det är nämligen uppenbart att alltför många provoceras av kvinnor som tar ton i samhällsdebatten och som får makt.
En undersökning som Svenska Dagbladet publicerade i maj månad visar att 86 procent av de 128 kvinnliga riksdagsledamöter som svarat på den enkät man skickat ut fått uppleva nedsättande kommentarer i samband med sitt politiska arbete. Varannan kvinnlig riksdagsledamot hade under det senaste året också blivit hotad.
Demokratiminister Birgitta Ohlsson sade i en kommentar till undersökningen att hon själv skulle kunnat sammanställa en hel bok på temat ”Män skriver till Birgitta Ohlsson” om hon hade samlat alla trakasserier, nedsättande ord och våldsuppmaningar som hon fått genom åren.
De kränkningar och hot som kvinnliga politiker får möta skiljer sig också från de kränkningar och hot som männen möter, då kränkningarna och hoten ofta innehåller sexuella undertoner.
Om de sexuella trakasserierna har bland annat ledarskribenten på Arbetarbladet i Gävle, Jenny Wennberg, skrivit efter att hon skrivit om brister i snöröjningen fått veta att hon helt enkelt är gnällig för att hon fått för lite sex.
Att reagera på varje form av osynliggörande, underordning, diskriminering, kränkning och hot som drabbar kvinnor i Sverige är ett sätt att försöka väcka jämställdhetsdebatten till liv igen.
Därför är det bra att fotbollsförbundets agerande på fotbollsgalan blivit en sådan snackis. Det ger hopp inför framtiden.