En rätt som inte är självklar

ABORT. Svensk debatt lär påverkas av det som nu sker i det stora landet i väst. Både Donald Trump och Mike Pence har talat om inskränkningar i aborträtten.

ABORT. Svensk debatt lär påverkas av det som nu sker i det stora landet i väst. Både Donald Trump och Mike Pence har talat om inskränkningar i aborträtten.

Foto: Rick Bowmer/TT

Piteå2016-11-22 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har gått drygt fyrtio år sedan kvinnor i Sverige fick rätt att göra abort. Abortlagen trädde i kraft 1975 och har länge framstått som en självklar del av svenska kvinnors rättigheter. Men denna lag är verkligen inte fast och gjuten för all framtid.

I flera debattartiklar har Kristina Ljungros, ordförande i RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning), konstaterat att abortmotståndet i Sverige fortfarande lever men att det har tagit nya former.

Det handlar inte längre om demonstrationer med blodiga foster och krav på totalförbud. Istället används mer försåtliga metoder. Ett sådant exempel är rättsfallen i Jönköping och Södermanland, där två barnmorskor stämt de berörda landstingen. De har själva velat definiera sina arbetsuppgifter och hänvisat till religiösa skäl för att slippa medverka till abortvård.

”Det kan vid en första anblick framstå som oskyldigt för vem vill se ett samhälle med samvetslösa personer. Men syftet i det här fallet är inte att värna enskild person, utan att inskränka aborträtten genom att paketera frågan i ett mer sofistikerat omslag”, framhåller Ljungros i en debattartikel i Aftonbladet 4 november.

Enligt RFSU handlar det i praktiken inte heller bara om två enskilda sjuksköterskor.

”Fallet har drivits av en liten grupp lobbyister som försöker använda rättssystemet som väg för att inskränka aborträtten. I praktiken försöker man få igenom en juridisk rätt för sjukhuspersonal att vägra ge viss typ av vård, vilket är fullständigt oacceptabelt”, konstaterar RFSU i ett pressmeddelande.

Domarna från tingsrätterna i både Jönköping och Nyköping är dessbättre mycket tydliga. En barnmorska ska inte kunna vägra att arbeta med abortvård och samtidigt söka anställning som barnmorska. Vårdpersonal ska inte ha rätt att låta sina religiösa ställningstaganden gå före patientens behov – i värsta fall patientens liv.

Kraven på att förändra den svenska abortlagstiftningen har hittills haft ett begränsat stöd i det politiska systemet.

SD kräver visserligen sänkt gräns för fri abort medan KD vill att landstingen själva ska få bestämma om barnmorskor ska ges rätt att vägra utföra aborter. Men fortfarande finns ett massivt stöd bland de övriga riksdagspartierna för den nuvarande politiken.

Det finns emellertid inget som säger att det kommer att vara så för alltid. Förändras styrkeförhållandena i riksdagen kan det givetvis slå mot abortlagen.

Svensk debatt lär dessutom påverkas av det som nu sker i det stora landet i väst, där de reaktionära krafterna vinner mark. Både blivande presidenten Donald Trump och hans vicepresident Mike Pence har ju talat om inskränkningar i aborträtten.

Även i Europa hörs liknande krav. I både Polen och Spanien har det funnits regeringsförslag om totalförbud mot abort (som dock avslogs efter hård kritik).

Aborträtten har sällan varit ett stort diskussionsämne under valrörelserna i Sverige. Men det går verkligen inte att ta den svenska abortlagstiftningen som given för tid och evighet.

Valet 2018 kan få betydelse även för kvinnors rätt till abort. Den är ingen politisk självklarhet i dagens föränderliga värld.

Läs mer om