En politik för den lilla människan
IDEOLOGI Under två intensiva dagar har Socialdemokraterna och den samlade arbetarrörelsen varit samlade i Piteå för att lägga grunden för den valrörelse som ska leda till valseger i Norrbotten i höst, och på nationell nivå ett nödvändigt maktskifte i Rosenbad.
Socialdemokratin vill skapa ett samhälle där den enskilde ska kunna känna trygghet i livets alla skeenden.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vid ett av de seminarier som under lördagen hölls talade förre utrikesministern Jan Eliasson. Ett seminarium präglat av glödande engagemang för det socialdemokratiska samhällsbygget och för en bättre och rättvisare värld. Jan Eliasson sade under seminariet: "Varje samhälle måste bedömas utifrån hur de behandlar sina sämst ställda. Det sade en gång Tage Erlander och den profetian gäller alltjämnt." Och visst har både Jan Eliasson och Tage Erlander rätt i det. Det är en kvalitetsstämpel på ett samhälle hur man förmår ta hand om de som har det allra sämst. Det är ett kvalitetsmärke främst för det ideologiska klimatet i ett land.
Ett exempel på en sådan temperaturmätare i dagens Sverige är om man liksom Reinfeldt, Borg & Co är nöjda med att 91 procent av den arbetsföra befolkningen har jobb eller om man som socialdemokrat ser det som ett misslyckande att 9 procent saknar jobb. Hur man ser på saken visar om man sätter den lilla människan i centrum eller ej. Jan Eliasson uttrycker detta mycket träffande på detta sätt: "Om tio procent går arbetslösa och 90 procent har jobb kan man inte, som nu, bara satsa krut på de arbetsföra och försämra för alla arbetssökande. Det saknar all solidaritetstanke och är på sikt förödande för ett land."
Det avgörande för vårt samhälles förmåga att ta hand om dem som har det sämst ställt i vårt land, vår förmåga att ge våra äldre en värdig ålderdom, att ge våra barn och unga en god grund för det livslånga lärandet och för vårt samhälles möjlighet att ge våra sjuka en god sjukvård är hur väl fördelningspolitiken fungerar, hur solidariska vi vill och orkar vara.
Men för att vi ska ha resurser att fördela, och omfördela, så är grunden att människor har arbete. Rätten till arbete är därför oerhört centralt för den socialdemokratiska politiken. I grunden handlar det naturligtvis om att ge människor möjlighet att klara den egna försörjningen. I andra hand handlar det om att se till att det finns gemensamma resurser så vi klarar att ta hand om dem som faller utanför, de som behöver stöd för att klara av sin vardag. Därför överskuggar arbetsmarknadspolitiken allt annat, och intar en särställning i den socialdemokratiska politiken.
Ekonomiskt oberoende är en av de faktorer som påverkar både livskvalitet och folkhälsa. I sitt hälsningsanförande till kongressen belyste Unga Örnars förbundsordförande Fredrik Lundh Sammeli situationen för barn och ungdomar i familjer med ekonomiskt utsatt situation ungefär så här: I Gällivare vet sexåriga Amanda att det är en vecka kvar till lön när kylskåpet gapar tomt. I Luleå ber trettonåriga Emma inte om pengar till bindor eftersom hon vet att mamma inte har råd med det. I Älvsbyn så ljuger elvaårige Manuel om vad han gjort under sommarlovet för att dölja att familjen inte haft råd att lämna Älvsbyn under sommaren. Dessa barn upplever konkret effekterna av ekonomisk ofrihet. Detta är ovärdigt ett samhälle som vårt.
En av de vackraste beskrivningarna av socialdemokratisk politik som finns är att Socialdemokraterna vill ge människor möjlighet att förverkliga sina bästa stämningars längtan. Detta har genomsyrat diskussionerna under helgens distriktskongress. Det ger inspiration inför de 159 dagar av intensiv kamp som nu ligger framför oss inför valdagen den 19:e
september. Ska den lilla människan få stå i centrum för politiken så måste det till ett maktskifte. Det avgör du med din röst.