I filmen ”The butler” får vi följa plantagepojken Cecil Gaines resa genom livet i ett USA som står mitt uppe i förändringarnas tid. Ett land som under Gaines livstid går från ett utstuderat förtryck av den svarta befolkningen till att bli ett land som utåt hyllar alla människors lika värde.
Med ödets hand hamnar så småningom den unge Gaines i Vita huset, som butler åt president Harry S. Truman. Cecil Gaines blir kvar som butler under ytterligare sju presidenter: Dwight Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon B Johnson, Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter och Ronald Reagan.
Under Cecil Gaines år i Vita huset rasar den svarta frigörelsekampen och genom Cecil Gaines son Louis får vi följa de svartas kamp för medborgerliga rättigheter i USA. Det är berättelsen om segregationen i det amerikanska samhället, om den förnedring, det förtryck och den diskriminering som de svarta i USA utsattes för.
Förebilden till butlern Cecil Gaines var Eugene Allen som verkligen tjänstgjorde i Vita huset under åtta presidenter. Hans liv står som ramverk till det mer eller mindre påhittade livsöde som Cecil Gaines får möta.
Trots att filmen till stora delar är fiktiv är det historiska kontext som Gaines liv placeras i desto mer sanningsenligt. Tack vare detta tjänar filmen som en viktig påminnelse om det amerikanska samhällets moderna historia. En påminnelse som många fler i vårt samhälle skulle behöva få.
För rasmotsättningarna i USA under femtio- och sextiotalet är ingen liten historisk parentes. Det är ett avgörande kapitel i världshistorien. Ett kapitel som alltför många av oss har glömt, eller aldrig fått höra talas om.
Berättelsen om det moderna USA:s framväxt visar med all tydlighet hur skört ett demokratiskt samhälle i grunden är, men också hur grymma vi människor kan vara. Skillnaderna mellan den amerikanska raspolitiken. Skillnaderna mellan den politik som låg till grund för förtrycket av de svarta i USA och den ideologi som låg bakom utformandet av Nazi-Tysklands judeförföljelser är mindre än man tror. De undertoner som fanns i den amerikanska rasdebatten återfinns tyvärr även hos de främlingsfientliga krafter som växer sig allt starkare i vårt land.
Filmen ”The butler” blir utifrån detta ett inlägg i dagens samhällsdebatt och borde diskuteras i alla våra högstadie- och gymnasieskolor. Utan att bli sentimental och sliskig så tränger den sig på och ställer viktiga frågor till, och krav på, oss som samhällsmedborgare.
En slutsats man kan dra av filmen ”The butler” är vikten av att kämpa för samhällsförändring.
Allt går att förändra bara man ger sig den på det – och inte låter sig hindras av omgivningen. Så nu är det bara att pallra sig iväg till närmaste biosalong och hänga med på en snabbversion av USA:s mörka historia.