En investering för tillväxten
NORRBOTNIABANAN I fredags presenterade de norrländska tidningarna en stor opinionsundersökning kring Norrbotniabanan. Den visade att 85 procent av invånarna i Norrbotten och Västerbotten anser att banan ska byggas. Detta visar på ett stort regionalt stöd, men det räcker inte.
Att bygga Norrbotniabanan är en investering i förstärkt konkurrenskraft för de tunga industrier som finns i Norrbotten och Västerbotten. Industrier som bidrar till Sveriges välstånd och som är ryggraden i hela den svenska industrin.
Foto: HASSE HOLMBERG
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Argumentationen kring Norrbotniabanans betydelse måste därför finputsas och skärpas ytterligare. Budskapet måste vara entydigt och glasklart. Norrbotniabanan är ingen regionalpolitisk satsning. Norrbotniabanan är inte en satsning på det norrbottniska och västerbottniska näringslivet. Norrbotniabanan är en satsning för Sverige, för hela det svenska näringslivet. Men inte enbart detta. Detta är en satsning för Europa och den europeiska tillväxten. Det är helt enkelt tillväxtpolitik när den är som bäst.
Näringslivet i norr kan uppvisa en rad av Sveriges absolut tyngsta industrier. För företag som SSAB, Smurfit Kappa och Rönnskärsverken är miljövänliga och effektiva transporter A och O för möjligheterna att konkurrera på en internationell marknad. Men det finns också en rad nya näringslivsaktörer här uppe i norr som behöver en väl fungerande godstrafik för att kunna fortsätta att utvecklas. Men framförallt är Sverige som land beroende av allt det gods och alla de råvaror som behöver transporteras ner från norra Sverige för att industrin i södra Sverige ska kunna fungera som den ska.
Än så länge har länets borgerliga politiker hållit en alltför låg profil i denna fråga. Med den tillväxtpotential som Norrbotniabanan medför så borde intresset vara större på högerflanken i svensk politik, kan man tycka. Såväl Moderaterna, Kristdemokraterna som Folkpartiet har på nationell nivå gett Norrbotniabaneprojektet tummen ner, exempelvis i riksdagsmotionerna under 2004/2005 års riksmöte. Kristdemokraterna gick till och med så långt att de beskrev Norrbotniabanan som det tydligaste exemplet på att samhällsekonomiska överväganden åsidosatts om beslut om att bygga banan skulle fattas.
Att Norrbotniabanan inte skulle vara samhällsekonomiskt lönsam är totalt felaktigt. Investeringskostnaden kan tyckas hög men om man tar i beaktande att banan kommer att nyttjas under upp till etthundra år så är investeringskostnaden sett till detta mycket låg. Väljer man att lånefinansiera byggandet av Norrbotniabanan så behöver denna så strategiskt viktiga investering inte heller tränga undan andra angelägna investeringsprojekt. Sverige behöver den norrländska industrin och alla de exportinkomster och jobb som denna kan generera. Att bygga Norrbotniabanan är att investera i fortsatt hållbar tillväxt. Det är att investera för hela Sveriges bästa!