I PT 20 oktober skrev jag om näringsminister Mikael Damberg (S) som bestämt sig för att ta ett samlat grepp om den svenska turismpolitiken. Rutinerade Britt Bohlin, tidigare landshövding i Jämtland, leder en utredning som ska föreslå åtgärder. I ledaren pekade jag på att det finns behov av mer statliga resurser för att stärka Visit Sweden och marknadsföringen av Sverige som turistland.
I dag investerar staten tillsammans med näringen cirka 250 miljoner kronor per år för att marknadsföra Sverige. Men summan skulle behöva bli betydligt större för att bli jämförbar med övriga nordiska länder.
Enligt branschorganisationen Visita skulle satsningen behöva öka till uppemot 400 miljoner kr per år, varav staten skulle stå för cirka 150 miljoner kronor. Det är småpengar i en statsbudget som omspänner mer än 900 miljarder kr. Men insatsen skulle ha stor betydelse för att lyfta den svenska besöksnäringen.
Andreas Lind, näringslivschef på Länsstyrelsen i Luleå, läste ledaren och hörde av sig. Han framhåller att det även finns ett växande behov av statlig uppställning för de regionala turistdestinationerna – till exempel Swedish Lapland som marknadsför norra Sverige.
"I dag svarar EU-pengar för en stor del av finansieringen. Men med tanke på Brexit och hur Europa krackelerar finns en stor osäkerhet om hur det kommer att bli med EU-budgeten i framtiden", konstaterar Lind.
Det är ingen oväsentlig fråga för norra Sverige. Under EU:s nuvarande programperiod 2014-2020 tilldelas Sverige ungefär 2,1 miljarder kronor euro. En stor del av dessa slantar går till norra Sverige, eftersom ett av programperiodens fokus är att stärka glest befolkade områden i norra Europa. Av det skälet har även ett antal trevliga EU-miljoner landat i kassan hos Swedish Lapland för att utveckla jobb och företagande i besöksnäringen.
Swedish Lapland har därmed blivit en del av EU:s sammanhållningspolitik. Det är en politik som, enligt de högtidliga statuterna, "ska bidra till ekonomisk och social sammanhållning inom EU och minska regionala skillnader och ojämlikheter mellan EU:s medborgare".
Hittills har det även gått väldigt bra. Besöksnäringen i Norrbotten omsatte 6,1 miljarder kronor under 2015, en ökning med sex procent jämfört med året före. Branschen beräknas sysselsätta 3 700 personer i Norrbotten och bidra med 540 miljoner kronor i skatteintäkter till den offentliga ekonomin, enligt Swedish Lapland
Men nu gäller det att trygga en ordentlig finansiering för Swedish Lapland även efter 2020. Behovet av nationell finansiering kommer att öka om EU:s regionala fonder inte längre kan bidra på samma sätt som tidigare. Även detta är en fråga som Mikael Damberg och utredaren Bohlin har goda skäl att beakta när de nu utformar framtidens turismpolitik.
Besöksnäringen i Sverige har tillväxtpotential. Det globala resandet förutspås öka kraftigt. Allt fler får råd och möjligheter att se världen. Men turistströmmarna kommer inte till Sverige av sig själv. Därför gäller det att satsa för att göra alla fina turistmål i Sverige kända även utanför landets gränser.