På fredagen fattade den vänsterpartistiska kongressen det väntade beslutet att utse Jonas Sjöstedt till ny partiledare efter avgående Lars Ohly. Detta kan mycket väl bli den nytändning som Vänsterpartiet så väl behöver efter år av Törnrosasömn. Jonas Sjöstedt besitter nämligen kombinationen av erfarenhet och hunger, egenskaper som en partiledare behöver för att kunna lyckas. Han har dessutom vid valen till EU-parlamentet visat sig vara en ordentlig valvinnare. Vid senaste riksdagsvalet kryssades han på 32,33 procent av Vänsterpartiets valsedlar i Västerbotten.
Jonas Sjöstedt är således både populär och kompetent. Detta tillsammans med hans förmåga att klara sig bra i debatter och media borde vara en god grund för Vänsterpartiet att kunna nå nya väljargrupper, och återvinna de väljargrupper man förlorade sedan Gudrun Schyman avgick som partiledare. Att Sjöstedt dessutom är en person med en mycket sympatisk framtoning och som framstår som ytterst ödmjuk gör inte saken sämre. Hans lyssnande och reflekterande sätt kan också bli en framgångsfaktor för honom.
Ett Vänsterparti under Jonas Sjöstedts ledning kan tack vare hans förmåga att förklara politiken på ett sådant sätt att det är lätt att ta till sig budskapet bli en kraft som kan bidra till att sätta välfärdsfrågorna i fokus i debatten på ett tydligare sätt. Många socialdemokrater upplever nog detta som ett hot och fruktar att Vänsterpartiet ska ta väljare på partiets vänsterflank. Och säkerligen kommer en viss överströmning av väljare att kunna ses, men det är ändå väljare som stannar inom det röda blocket. Om Jonas Sjöstedt lyckas sätta välfärdsfrågorna i fokus kommer detta vara av godo även för det socialdemokratiska partiet. Det tvingar oss nämligen att spetsa vår politik och utveckla vår argumentation i dessa frågor, och detta om något är efterfrågat av de socialdemokratiska väljarna. Ett starkare Vänsterparti kan på så sätt fungera såväl som en väckarklocka som en katalysator för det socialdemokratiska partiet och leda till en nytändning även inom vårt parti.
Andelen osäkra väljare ligger i SCB:s senaste mätning på omkring tjugo procent. Väljarflödena visar också att det är främst till denna grupp som socialdemokraterna tappar väljare. Dessa väljare borde således vara hyfsat lätt att återfå till partiet bara man presenterar en tydligare och mer kraftfull politik. Inom gruppen osäkra väljare tillhör många de grupper som ses som socialdemokratins och Vänsterpartiets traditionellt starka grupper: människor med arbetarbakgrund, med lägre utbildning, med invandrarbakgrund och personer boende utanför våra storstäder.
Potentialen för att öka väljarstöd är alltså stort för båda partierna och förutsättningarna för förändrade styrkeförhållanden i svensk poltik är alltså goda. Opinionsvindar kan också vända snabbt. Valet av Jonas Sjöstedt som partiledare för Vänsterpartiet är en faktor som kan leda till förändringar i opinionen och ge de röda partierna den råg i ryggen som de saknat på senare tid.
Det är bara att gratulera Vänsterpartiet till dess val av partiledare. Med Sjöstedt kommer ni att kunna ta mer plats i svensk politik. Det behövs efter alla dessa år av högervindar i Sverige.