En bilmodell som pajat

MOTVIND. Fackligt aktiva i Sverige klagar ibland över att det är tungjobbat och att medlemstalen viker. Ägna då någon gång en tanke åt de som arbetar fackligt i USA. Snacka om att jobba i motvind!

Piteå2006-06-26 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
E I USA handlar det inte bara om att övertyga anställda om fördelarna med fackföreningen, det är svårt att överhuvudtaget bli accepterad. Militanta arbetsgivare betalar stora summor till konsulter specialiserade på fackföreningsbekämpning för att stänga facket ute från deras företag. Lägg därtill en regering som i bästa fall struntar i fackliga intressen, i sämsta fall motarbetar dem.

De antifackliga stämningarna har kraftigt pressat ned den fackliga organisationsgraden i USA från 35 procent för tjugofem år sedan till 13 procent i dag.



Ett av de hårdast drabbade förbunden är det amerikanska bilarbetarförbundet, Union Auto Workers (UAW), som förlorat två tredjedelar av sin medlemskår sedan glansdagarna i början av 1970-talet. I dag har man cirka 550 000 medlemmar - färre än i svenska Kommunal - och står inför enorma utmaningar. Amerikansk bilindustri är inne i en djup kris. Man har tappat marknadsandelar och produktionen i USA är kostsam. De närmaste tre åren väntas sammanlagt 80 000 amerikanska jobb försvinna enbart på GM, Ford och komponenttillverkaren Delphi.



Bilarbetarförbundet har förhandlat fram en avtalslösning på Delphi som i svenska öron låter furstlig. Anställda som väljer att lämna företaget kan som mest få ett avgångsvederlag på 140 000 dollar (cirka 1 miljon kronor).

Men det beloppet ska ses i ett amerikanskt sammanhang där den enskilde ur egen ficka måste betala sådant som förskola, högre utbildning och sjukvård.

Dessutom saknas a-kassa och en aktiv arbetsmarknadspolitik som kan hjälpa de arbetslösa tillbaka till nya jobb.



Det amerikanska bilarbetarförbundet har en stolt historia av framgångsrika förhandlingar som levererat mycket goda löner och förmåner till medlemmarna.

Men förmånerna är strikt knutna till det företag där man jobbar. Det var inget problem när alla kurvor pekade uppåt. I dag, när krisen står för dörren, hotas både de anställdas trygghet och företagens överlevnad av det här systemet.

Enbart GM bedöms ha cirka 70 miljarder dollar i ofonderade pensionsskulder till sina anställda. GM:s sjukvårdskostnader var förra året drygt 5 miljarder dollar.

"GM är en pensionsfond och ett försäkringsbolag som också råkar tillverka bilar", som en bedömare ironiskt uttryckte det.



Det är när man ser alla problemen med pensioner, sjukvård och sociala förmåner i USA som genialiteten i de generella svenska socialförsäkringarna framstår i full dager.

Bilföretagen kräver nu också lönesänkningar och minskade förmåner. Facket står inför extremt svåra avvägningar: Hur hårt ska man hålla fast vid gamla avtal i ett läge då företagets hela framtid står på spel?

UAW har i ett första steg accepterat sänkningar av vissa sjukvårdsförmåner för att ge förlusttyngda GM andrum.

Klart är att motorn i den amerikanska bilmodellen hackar betänkligt.

Läs mer om