Effektiv prövning hotar inte miljön

MILJÖlagstiftning I en interpellation till miljöminister Lena Ek uppmärksammar riksdagsledamot Sven-Erik Bucht det hot som långa handläggningstider vid miljöprövning kan utgöra mot tillväxtsfrämjande investeringar.

Sven-Erik Bucht (S) efterlyyser i en interpellation till miljöministern åtgärder för att effektivisera miljöprövningsprocessen så att inte tillväxt och företagsutveckling hotas.

Sven-Erik Bucht (S) efterlyyser i en interpellation till miljöministern åtgärder för att effektivisera miljöprövningsprocessen så att inte tillväxt och företagsutveckling hotas.

Foto: Camilla Berglund

Piteå2012-04-19 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I en interpellation till den centerpartistiska miljöministern Lena Ek lyfter Sven-Erik Bucht att den svenska miljölagstiftningens nuvarande tillämpning och de långdragna handläggningstider som kan följa på denna kan äventyra genomförandet av stora och viktiga projekt, såsom exempelvis vindkraftsprojektet i Markbygden. I interpellationen skriver Bucht: "Ekonomiska läget i Sverige är bra, många investeringar i näringsliv genomförs och planeras. Även stora investeringar planeras inom energiområdet. En viktig förutsättning för en fortsatt svensk positiv ekonomi är en hög investeringstakt vilket även är nödvändigt för vårt näringslivs internationella konkurrenskraft. Goda villkor och stabila spelregler för företag och investerare är viktiga i det sammanhanget. En viktig förutsättning för att angelägna investeringar kommer tillstånd är att myndigheter agerar snabbt och effektivt."

I interpellationen konstaterar Sven-Erik Bucht: "De svenska miljölagarna är i grunden bra utifrån miljöhänsyn och kraven om hållbar utveckling, men dess tillämpning har i många fall drivits in absurdum. Allt mer omfattande byråkrati, utdragen handläggning och tolkning av gällande miljölagar ger företag som ska investera betydande problem. Även tillämpning av gällande lagar leder ofta till att olika myndigheter besvärar sig över varandras beslut. Ofta handlar det om överprövningar utifrån procedurskäl. Procedurfrågor tycks ibland ha blivit viktigare än sakskäl. Dessutom finns en otydlig styrning av myndigheters agerande i denna typ av frågor. Avsaknaden av övergripande samhällsekonomiska tänk blir allt mer uppenbar."

Han fortsätter: "Men hanteringen och tolkningen av gällande miljölagar med omfattande och utdragen byråkratisk hantering samt myndighets agerande försvårar företagsutveckling, tillväxt och därmed tillkomsten av nya jobb. Ett sådant färskt exempel där tillväxt och nya jobb hotas är den märkliga och utdragna behandlingen av Markbygdens vindkraftprojekt i Piteå kommun. Ett gigantiskt projekt, den största planerade vindkraftsparken i Europa, riskerar att kullkastas av en utdragen miljöprövning"

Visst har Bucht rätt. Många gånger blir miljöprövningsprocesserna utdragna på grund av att ärenden ligger på kö hos ansvarig myndighet. Detta är i grunden en resursfråga. Lika allvarligt är när olika instanser underlåter att agera tidigt under processen utan väntar till klockan är fem i tolv innan man kommer med sina synpunkter och krav. Här verkar det handla mer om attitydfrågor hos de enskilda instanserna. I tider av sjunkande tillväxt är det ytterst allvarligt om tillväxtfrämjande projekt hotas på grund av resursbrist, stelbenthet eller rent utav på grund av den kultur som råder på enskilda myndigheter.

Grundligheten i miljöprövningen får inte på något sätt äventyras. Vi ska ha en ambitös miljölagstiftning som också ska efterlevas. Men kvaliteten i miljöprövningen behöver på inget sätt hotas om handläggningen effektiviseras så att handläggningstiden kortas. Prövningen förbättras inte för att ett ärende ligger i en hög på ett skrivbord i väntan på att någon tjänsteman ska få tid att hantera ärendet. Det finns nämligen inget som helst likhetstecken mellan utdragen handläggning och högre kvalitet.

Läs mer om