Det omänskliga har blivit tydligt

SJUKFÖRSÄKRINGSSYSTEMET Upproret mot regeringens sjukförsäkringsreform sprider sig över landet. I veckan har 108 läkare i Svenska Dagbladet vittnat om problemen med regeringens politik. Effekterna av regeringens politik uppmärksammas av allt fler.

I valrörelsens slutskede lyckades Emmelie Holmquist genom sin blogg få uppmärksamhet kring sin mamma Annicas svåra situation sedan hon utförsäkrats trots en mycket svår livslång sjukdom. Nu sprider sig protesterna.

I valrörelsens slutskede lyckades Emmelie Holmquist genom sin blogg få uppmärksamhet kring sin mamma Annicas svåra situation sedan hon utförsäkrats trots en mycket svår livslång sjukdom. Nu sprider sig protesterna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Piteå2011-04-02 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"En ung man med Aspergers syndrom fick avslag på ansökan om sjukersättning, och hamnade i ett så svårt tillstånd att han fick läggas in för elbehandling, skriver Läkartidningen. I radions P1 framträder en annan ung man vars tillfälliga sjukersättning efter en hjärnskada för fem år sedan gått ut. Han anses för frisk för sjukersättning, för sjuk för att jobba och får inte försörjningsstöd eftersom han bor i en bostadsrätt som hans mamma har betalat", skriver 108 läkare på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt i ett inlägg om effekterna av regeringens förändringar i sjukförsäkringssystemet.

De fortsätter: "Vi 108 undertecknande läkare vet att dessa humanitära tragedier bara är toppen på ett isberg. Vi möter ofta patienter som kommit i kläm i den nya sjukförsäkringsreformen, den "reform" som infört benhårda tidsgränser för sjukpenning och avskaffat den tillfälliga sjukersättningen. ... När vi klagar får vi ofta höra att det är vi läkare som skriver dåliga intyg. Och i vår frustration frestas vi att slå tillbaka och säga att Försäkringskassan är hård och hjärtlös. Men låt det vara fullständigt klart - oavsett hur bra intyg vi läkare skriver, oavsett hur empatiska Försäkringskassans handläggare är - att felet ligger i en lag".

De 108 läkarna som ger uttryck för sin frustration och sin upprördhet på Svenska Dagbladets debattsida är inte ensamma. Ett flertal diakoner inom Svenska Kyrkan har också slagit larm om hur situationen ser ut, och det har talats om att Svenska Kyrkan skulle starta ett påskuppror mot sjukförsäkringssystemet. Nu blev det inget riktigt kyrkligt påskuppror utan det slutade med att Sveriges kristna råd skrev ett öppet brev till regeringen. Detta brev har sedan biskoparna ställt sig bakom.

Protesterna mot det omänskliga i ett system som förutsätter att människor ska tillfriskna efter en given tidstabell sprider sig nu över landet. Det är som en eld med alltför sur ved där det bara ligger och pyr innan virket torkat upp och elden kan flamma upp med all kraft. Att protesterna inte varit större tidigare har berott på att alltför få människor har insett vad förändringarna i sjukförsäkringssystemet egentligen innebär. Men nu när alltfler fått upp ögonen så kommer protesterna att flamma upp likt en eld där virket slutligen torkat upp.

De 108 läkarna i Svenska Dagbladet pekar på en rad problem i det nya sjukförsäkringssystemet och pekar på att lagen, förutom det tidstabellbundna tänkandet, också bygger på ett feltänk då hävdandet att all arbetsförmåga ska tillvaratas bygger på en fiktiv arbetsmarknad och inte utgår från de verkliga förhållandena.

Läkarna menar vidare att de i sin profession nu också bidrar till att slå undan benen för sina patienter genom att de, utifrån den strikta tillämpningen av sjukförsäkringen, tvingas rycka hoppet från sina patienter. Det hopp som ibland är det enda som kan hjälpa patienterna till rehabilitering.

Läkarna avslutar sin debattartikel med denna konkreta uppmaning till regeringen:

"Vi kräver att statsmakterna omedelbart slutar att skada de långvarigt sjuka genom en omänsklig lag. Utförsäkringarna måste stoppas nu. Skrota förslaget att ta bort vårdpersonalen från den särskilda arbetsförmågebedömningen. Utred snarast om en mänskligare lag, och sätt snarast in nödvändiga resurser för att nå en verklig rehabilitering för dem som drabbats av sjukdom."

Men sjukförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) lär nog inte ägna någon större energi åt att lyssna på de 108 läkarnas budskap, även om situationen är ohållbar och drabbar många sjuka omänskligt hårt. Det krävs nog att upproret sprids över landet som en gräsbrand en riktigt blåsig dag för att regeringen ska lyssna.

Läs mer om