Att ta ställning och att bryta mot normer rör alltid upp känslor. Oavsett om det handlar om en tjej som klipper kort hår eller en festival som väljer att bli vegansk.
Nyligen klippte jag av nästan allt hår och kvar blev några centimeter. De flesta reaktioner var positiva men av en del killar fick jag höra att tjejer ändå passar bäst i långt hår. Nu var det ju tack och lov inte för killarnas skull jag klippte mig utan för min egen, men en ”pojkfrisyr” verkar vara lite av ett ställningstagande.
Ett annat ställningstagande som väckt mycket mer känslor än min nya frisyr är att musikfestivalen Way out West i Göteborg i sommar valde att köra mjölkfritt. Istället för Arlas komjölk fanns istället Oatleys havremjölk för den som ville ha en skvätt i kaffet. Det är inte första gången festivalen sticker ut hakan. För tre år sedan blev området köttfritt vilket resulterade i ett fruktansvärt ståhej. En del ville reklamera biljetterna och GT Expressen drog igång en kampanj där de utanför festivalområdet bjöd på köttbullar och prinskorvar för att hävda var mans rätt att äta kött. Näthatet och kommentarsfälten svämmade över av upprörda personer som inte ville förstå beslutet.
Way out West är såklart väldigt medvetna om vad de håller på med. Patrick Fredriksson, festivalansvarig på Luger, säger i en intervju till Aftonbladet att de gör det ”för att vi vill bryta normer, väcka debatt och visa att det är enkelt att göra något”. Festivalchefen skämtar om att de som blir kränkta får förfesta på mjölk utanför. Vem dricker mjölk på en festival ändå?
Beslutet leder till 30 procent mindre miljöpåverkan när både köttet och mjölken portas. Det leder inte till krig, svält eller miljöförstöring som många andra beslut gör. Trots att många upprörs finns en stor skara som stödjer ett miljövänligt koncept och tre dagars icke-animalisk underhållning. Festivalen slog i år publikrekord.
Om du besöker musik- och kulturfestivaler runt om i landet på sommaren är det ibland svårt att veta om du landat på Piteå Dansar och Ler, Storsjöyran, Bråvalla eller Kristianstaddagarna. Du kan köpa langos, hamburgare, lakritsremmar och öl i plastglas på alla ställen. Musiken varierar däremot något beroende på vilken av dem du besöker. Ingen av dem skapar några konflikter, för de gör som de förväntas göra. Men de kommer inte heller att bli ihågkomna för att de var något annat än en i mängden.
Den veganska festivalen är bara ett exempel på vad som händer när normer bryts. Men det är ett tydligt exempel som visar att vi inte kommit så långt med att skapa ett öppet samhälle. De kultur- eller idrottsarrangemang, skolor eller arbetsplatser som väljer att inte servera alkohol, kött eller mjölk kommer att bli utpekade. De som tar ställning mot, homofobi sexism eller rasism kommer att få höra att de blir för politiska.
Det var en gång också tabu och brott för kvinnor att gå ut på dans i byxor eller för samkönade par att vara ihop. Någon bröt normen först - men de andra följde sen efter.