Det "normala" får inte vara norm

BEMÖTANDE I torsdags hbt-certifierades Porsöns vårdcentral i Luleå. Det var den första certifieringen av någon verksamhet norr om Uppsala. Det var stolt personal som mottog beviset för att man nu genomgått utbildning i grundläggande hbt-kunskap och normkritiskt tänkande, utarbetat kvalitetssäkringssystem för respektfullt bemötande och en god arbetsmiljö.

Att få ett gott bemötande när man uppsöker vården är A och O. Porsöns vårdcentral har uppmärksammat att hbt-personer ofta inte blir sedda inom vården och därför har man jobbat systematiskt med hbt-frågor och nu också erhållit hbt-certifiering från RFSL.

Att få ett gott bemötande när man uppsöker vården är A och O. Porsöns vårdcentral har uppmärksammat att hbt-personer ofta inte blir sedda inom vården och därför har man jobbat systematiskt med hbt-frågor och nu också erhållit hbt-certifiering från RFSL.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Piteå2010-05-24 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
"Det borde egentligen inte behövas, men tyvärr gör det. Homosexuella, bisexuella och transpersoner, hbt-personer, borde i dagens Sverige bemötas på samma sätt som alla andra. Det är först när någon oavsiktligt eller avsiktligen säger eller gör något som kränker mig eller diskriminerar mig som jag upplever mig som onormal." Orden är RFSL Nords ordförande Linda Kärkis när hon talade vid Porsöns vårdcentrals hbt-certifiering.

Exemplen är många ur verkligheten. Alltför många. Det handlar om kvinnor som lever i en samkönad relation och vill få information om hur de ska gå till väga när de vill skaffa barn och bemöts från vården med att de först måste gå igenom en fertilitetsutredning trots att de förklarar att det inte behövs. De vet att orsaken till att de inte kan få barn på egen hand ligger i att de är två kvinnor. Eller så handlar det om personen som ligger på sjukhus och får besök av sin partner. Vårdpersonalen utgår ifrån att det är en kompis som kommer på besök, i stället för att utgå ifrån att det kanske är en partner till den sjuke. Många vittnar om att de måste genomgå en andra "komma ut-process" när man hamnar på sjukhus. Men det handlar också om så enkla saker som blanketter där moderns och faderns namn ska anges, i stället för att könsneutralt fråga efter föräldrarnas namn.

Samma sak händer överallt i vårt samhälle. Omedvetet handlar vi utifrån våra föreställningar om det normala. Blanketter utformas utifrån man och kvinna. Frågor ställs på ett sådant sätt att man utestänger och begränsar. Det finns oftast inget uppsåt att utestänga eller att såra, men effekten blir ändå detta. Just detta vill man komma åt med utbildning i hbt-frågor och certifieringen syftar till att på ett systematiskt sätt låta detta genomsyra verksamheten.

På en ungdomsmottagning i Stockholm som hbt-certifierats förundrades man över den stora ökning av hbt-ungdomar som uppsökte dem efter hbt-certifieringen så man ringde RFSL Stockholm och frågade om de hade börjat rekommendera deras verksamhet. Så var inte fallet, och när man sedan analyserade vidare så insåg man att dessa ungdomar hade funnits hos dem hela tiden utan att de hade sett dem. Troligen var det också så att deras nya medvetenhet gjorde att fler vågade berätta. När man känner att det finns förutsättningar att bli respekterad så vågar man också.

Man får hoppas att Porsöns vårdcentral blir en föregångare i Norrbotten. Vårt län har rykte om sig att vara ett län med tydliga och hårda normer där det inte är lätt att vara annorlunda. Verkligheten är många gånger den motsatta, men det måste människor också märka. Det vore därför inte fel om fler verksamheter i länet hbt-certifierade sig, allt från förskolor, skolor till kommuner och landsting. Det är inte något som enbart gagnar hbt-personer, utan alla tjänar på att verksamheter blir medvetna om den normkultur de verkar i och vågar bryta mönster. Då kan Norrbotten bli ett län för alla!
Läs mer om