Ofta har rubrikerna om lantbruket i Norrbotten varit mörka och dystra. Men nu läser jag en rapport från Lantbrukarnas Riksförbund och forskningsinstitutet Nordregio som skapar hopp om framtiden. Den visar att de gröna näringarna (verksamheter med basen i jordbruk, skogsbruk, livsmedels- och skogsindustri) fortfarande har stor betydelse i Norrbotten.
År 2013 fanns det 8 200 jobb i det gröna näringslivet i länet, vilket motsvarar 6,8 procent av den totala sysselsättningen. Det är faktiskt högre än riksgenomsnittet. I Sverige totalt är cirka 4,8 procent sysselsatta i de gröna näringarna.
Forskningsrapporten visar dessutom att det är en sysselsättningsintensiv bransch. En miljon kronor i ökad omsättning i ett livsmedelsproducerande jordbruksföretag i Sverige ger 2,51 nya jobb. Genomsnittet för hela det svenska näringslivet är 1,42 nya jobb.
"De nya siffrorna förstärker bilden av att jordbruket är en oerhört viktig näring att värna om. Om offentlig sektor och konsumenter handlar mer lokal mat kommer det att resultera i nya jobb till länet", säger Herbert Nyman, LRF Norrbottens ordförande.
Hoppingivande är även att det politiska systemet är med på noterna och intresserar sig för utvecklingen i de gröna näringarna. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och regeringen är i färd med att utarbeta en ny nationell livsmedelsstrategi. Syftet är att utveckla och stärka den svenska matproduktionen och skapa sysselsättning och hållbar tillväxt i hela landet.
I Norrbotten har landstinget, kommunförbundet, länsstyrelsen och LRF redan tagit fram en egen regional livsmedelsstrategi – "Nära mat". Den konstaterar att Norrbotten har goda förutsättningar för livsmedelsproduktion men att vi producerar för lite mat i regionen. För 20 år sedan var Norrbotten självförsörjande till 50 procent. Men i dag är den förmågan nere på 20-25 procent.
Det är emellertid inte bara en aktör som har ansvar för att vända trenden. Politik, näringsliv och enskilda måste alla dra sina strån till stacken. Som konsumenter kan vi köpa mer närproducerat. Kommuner och landsting kan bidra till att stärka de lokala ekonomierna när de handlar mat till skolor, sjukhus och äldreboenden. Branschen och enskilda näringsidkare har ett ansvar för att utveckla, marknadsföra och synliggöra sina produkter.
Utgångsläget är gott i norr. Det finns redan ett antal starka varumärken som går att vidareutveckla. Norrbotten har flera flaggskepp som är kända långt utanför länets gränser – Kalix löjrom, renkött, pitepalt, mandelpotatis, hjortron, tunnbröd, surströmming ... Till detta ska läggas att det finns en förhållandevis stark livsmedelsindustri i regionen. Nyhléns & Hugosson, Polarica, Polarbröd och Norrmejeriet är kända och stora aktörer. Men det finns även ett stort antal små och medelstora livsmedelsföretag. Det är ett tecken på att det finns både kunskap, innovationsförmåga och entreprenörsanda i norr.
Det känns som att Norrbotten har en ganska fin grund inför framtiden.
Det gröna näringslivet har förutsättningar att lyfta och bidra till nya jobb och inkomster i norra Sverige.