Det behövs mer!

SOCIALDEMOKRATINS nystart Efter valförlusten restes krav på en genomgripande förnyelse inom det socialdemokratiska partiet. En kriskommission tillsattes, och detta garde hämtades framförallt från uppstickarskiktet inom partiet. Förhoppningar tändes. Förväntningarna var stora när nya gruppledare och talespersoner skulle utses. Skulle förnyelseprofilen förstärkas ytterligare?

När kriskommissionens arbetsgrupper utsågs i fredags fick Fredrik Lundh Sammeli plats i den arbetsgrupp som svarar för den politiska analysen och Tobias Baudin i gruppen som svarar för den organisatoriska analysen.

När kriskommissionens arbetsgrupper utsågs i fredags fick Fredrik Lundh Sammeli plats i den arbetsgrupp som svarar för den politiska analysen och Tobias Baudin i gruppen som svarar för den organisatoriska analysen.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Piteå2010-10-11 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Signaler och symbolhandlingar är viktigare än man tror. I tider av oro och kris är de avgörande för mobilisering och sammanhållning. Ett ledarskap som visar en tydlig färdriktning och som kopplar grepp om situationen har goda förutsättningar att lyckas i sitt korståg. Socialdemokraterna befinner sig i kris. Det är inget att sticka under stolen med. De socialdemokratiska massorna, det vill säga de kraftigt decimerade massorna, hungrar efter ett ljus i tunneln, något som tänder hopp inför framtiden.
Just detta gjorde partiets ledning när man tillsatte den kriskommission som ska leda analysarbetet efter katastrofvalet. Man vågade gå utanför den innersta kretsen och välja personer som man tror både vill och vågar se sanningen i vitögat. Det är unga människor som kommer från olika verkligheter inom partiet, Anna Johansson och Johan Pehrsson med rötterna i kommunvärlden, Morgan Johansson från det mer vänsterinriktade Skånedistriktet, Kajsa Borgnäs från det idépolitiskt starka studentförbundet och Ardalan Shekarabi med rötterna i den mer mittenorienterade falangen inom SSU. Det är en spännande sammansättning som kan borga för bredd och djup i förnyelsediskussionerna.

När sedan kriskommissionens arbetsgrupper skulle fyllas med partifolk utifrån landet är förnyelseprofilen inte lika tydlig. Många av namnen känner man igen från många olika sammanhang. De riktigt spännande namnen är få. Men så blir det tyvärr alltför ofta när alla ska få sitt. Det hade varit mer välgörande att satsa mer på människor som man tror vågar leverera spännande och utmanande tankar. Nu är risken stor att svaren blir alltför uddlösa, utslätade och mainstreamade för att kunna fungera som den katalysator som behövs.
Inte heller valet av nya gruppledare blev så omvälvande som man i sina bästa stunder hoppades på. Även om Mona Sahlin i ett uttalande säger: "Detta är en kraftfull och viktig förnyelse. En tredjedel av gruppledningen byts ut. Det är en stor förnyelse för att vara Socialdemokraternas gruppledning." Det hade behövts mer för att kunna fungera som det ljus i tunneln som de socialdemokratiska gräsrötterna skulle behövt i det eftervalstrauma man befinner sig i.
Man får hoppas att uppdraget till kriskommissionen och dess arbetsgrupper är så tydligt att de vågar ge de svar som behövs för att ge partiets förnyelse en skjuts i rätt riktning.

Läs mer om