Det är valår och Sverige är egentligen inne i en valrörelse som det inte märks så mycket av. Det är endast en och en halv månad kvar till EP-valet men det är något som inte syns i den allmänna politiska debatten. En stor del av medborgarna vet inte ens när EP-valet äger rum och det är egentligen ett enda stort misslyckande för demokratin. Ansvaret ligger dock inte endast hos medborgarna utan hos politikerna men även hos den tredje statsmakten; medierna.
I Resultatet av en SIFO-undersökning som redovisades för ett par dagar sedan uppdagades det att landets sex största svenska nyhetsredaktionerna under årets första tre månader granskat de borgerliga partierna mycket hårdare än de rödgröna. SIFO gör bedömningen att de rödgröna partierna kommer att granskas hårdare ju närmare valet vi kommer.
De senaste månaderna har det varit medvind för socialdemokraterna, men precis som under 2010 då det existerade en ”Mosa Mona” kampanj kommer det snart komma en hårdare och mer negativ vinkling av det socialdemokratiska partiet. Men vid vilken tidpunkt?
EP-valet är viktigt av många anledningar. EU-politiken är något som påverkar oss dagligen och det är även viktigt att lägga en röst mot de rasistiska krafterna som växer i Sverige och ute i Europa. Taktiskt är det viktigt att lägga en röst på Socialdemokraterna i EP-valet därför att om Socialdemokraterna backar i EP-valet kommer den mediala negativa granskningen att inledas på allvar mot Stefan Löfven och hans lag. Löpsedlarna kommer att målas upp med rubriker i stil med ”Löfvens uppförsbacke”. De som tror att EP-valet inte är ett viktigt val måste omrevidera sina tankar.
Alla riksdagspartier som gick framåt i EP-valet 2009 gick också framåt i riksdagsvalet 2010 (undantaget Folkpartiet). En slutsats man kan dra av detta är att om ett parti backar i årets EP-val är risken överhängande att det även kommer att backa i detta års riksdagsval.
Sverigedemokraterna lägger en tredjedel av sin valbudget på EP-valet. De menar att ett positivt EP-vals resultat kommer att spilla över på riksdagsvalet. Tyvärr har de rätt i detta påstående och då ska vi ha i åtanke att Sverigedemokraterna är ett starkt EU-kritiskt parti och ändå vågar de satsa en tredjedel av sin valbudget på EP-valet.
I Socialdemokraterna pågår just nu en kampanj vid namn ”Du eller aldrig” som pratar om hur Socialdemokraterna måste vinna (riksdags)valet i år. I kampanjfilmen nämns inget om EP-valet överhuvudtaget. Det hade egentligen räckt med att lägga in ett ord om ”ett solidariskt Europa”, men uppenbarligen glömdes det bort.
Nu är det endast en och en halv månad kvar till EP-valet och valrörelsen måste sätta igång på allvar. I Socialdemokraterna finns ett stort antal ambitiösa medlemmar som inte enbart ser sig som svenskar utan de ser sig som européer och som en del av en europeisk gemenskap. Det är de som måste lyftas fram medialt för att Socialdemokraterna ska kunna ta ta initiativet i valrörelsen.
Det är av allra högsta vikt att Socialdemokraterna genomför ett lysande EP-val, annars blir det en medial och politisk uppförsbacke ända fram till valet den 14 september.
Varken Sverige eller Europa har råd med en socialdemokrati som är i opposition i fyra år till.
Det är Du eller aldrig. Och det gäller även den 25 maj.