Den verkliga utmaningen
FINANSPOLITIK. Det har gått troll i den socialdemokratiska debatten om de offentliga finanserna. Först grälet med vänsterpartiet och nu talar medierna om ett "skåneuppror" mot Mona Sahlin.
Mona Sahlin och hennes parti har att presentera en strategi för full sysselsättning och ansvarsfull ekonomi.
Foto: Sigurdsøn, Bjørn
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För att reda ut vad debatten handlar om måste man först göra skillnad mellan det aktuella krisläget och lite mer normala tider.
När skåningarna i sitt svar till det pågående rådslaget om jobben säger att det måste vara möjligt att göra stora satsningar i extrema lägen så håller säkert partiledningen med.
Paketet på 10 miljarder kronor till kommuner och landsting som de rödgröna lagt fram är ett bra exempel på en välmotiverad satsning även om utgiftstak skulle spräckas.
En extrem situation kräver exceptionella åtgärder. Så säger också många ekonomer, bland andra Lars Calmfors ordförande i regeringens eget finanspolitiska råd.
Det skånska partidistriktet kritiserar utformningen av budgetens utgiftstak och överskottsmål, men landar i slutsatsen att budgetreglerna bör utsättas för kritisk prövning, inte att de ska avskaffas.
Så långt är det svårt att se något särskilt upproriskt i de idéer som Skånedistriktet för fram. Men i rådslagssvaret argumenterar Skånedistriktet också för mer av statliga ingripanden i ekonomi och arbetsmarknad även i normala lägen.
Man talar bland annat om att föra en aktiv konjunkturpolitik "även om det kräver en tidvis ganska kraftig underbalansering av offentliga budgetar". Samtidigt sägs ingenting om hur en sådan politik ska kombineras med ordning och reda i de offentliga finanserna.
Även om formuleringarna är svepande kan man ana att det är om den ekonomiska politiken i stort som det största gapet finns mellan partiledningen och skåningarna.
Skånedistriktet verkar tro att alla problem löser sig bara vi öser på med offentliga utgifter. En sådan linje äventyrar förr eller senare en ansvarsfull ekonomisk politik.
Systemet med utgiftstak och överskottsmål är sannerligen inte perfekt. Samtidigt är det den enda styråra som finns för att hålla kursen mot långsiktigt hållbara offentliga finanser.
Ordning och reda i de offentliga finanserna är ju inget självändamål utan en förutsättning för långsiktigt hållbar välfärd och för en hög sysselsättning. Ihållande budgetunderskott slår framför allt mot de breda löntagargrupperna. Via höga räntor och nedskärningskrav hotas jobben, det har 1990-talet kriserfarenheter lärt oss.
En bättre beredskap behövs för att möta stora störningar i ekonomin som slår mot sysselsättningen. Men en sådan politik blir inte trovärdig om man samtidigt nonchalerar de offentliga finanserna.
Den verkliga utmaningen för partikongressen blir att formulera en strategi som kombinerar både full sysselsättning och en ansvarsfull ekonomisk politik.