Att det svenska välfärdssystemet allvarligt urholkas kan vi konstatera genom den nya underrapporten till socialförsäkringsutredningen "Sveriges socialförsäkringar i jämförande perspektiv. En institutionell analys av sjuk-, arbetsskade- och arbetslöshetsförsäkringarna i 18 OECD-länder 1930 till 2010". Rapporten visar att Sverige har dalat i den internationella trygghetsligan sedan högern intog regeringsmakten. Sverige har till exempel ramlat ned från näst högsta plats 2005 till under genomsnittet 2010 i en jämförelse av arbetslöshetsförsäkringen i OECD-länderna. Även när det gäller sjuk- och arbetsskadeförsäkringen har Sverige ramlat ned i den internationella rankingen visar rapporten. Mellan 2005 och 2010 sjönk den faktiska ersättningen i sjukförsäkringen med fem procentenheter.
Högerregeringen har med en medveten politik skjutit den svenska tryggheten i sank genom reformer som bland annat inneburit att över en halv miljon människor lämnat a-kassan och försämringar inom sjukförsäkringen som i sin värsta konsekvens lett till att drygt 65 000 sjuka har utförsäkrats.
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) kommenterade ärligt rapportens resultat om att den svenska tryggheten kraftigt försämrats med att "Det är en följd av regeringens politik".
- Regeringen har prioriterat arbetslinjen och gjort det mer lönsamt att arbeta genom jobbskatteavdrag och förändrat a-kassan till en omställningsförsäkring. Vi har sett att den förda politiken har gett resultat, att det blivit mer lönsamt att arbeta och att skillnaderna blivit större jämfört med att inte arbeta, sa hon till TT.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) försöker dock hålla den mörkblå fanan högt och menade i går i Svenska Dagbladet att "Sjukförsäkringen är tryggare än tidigare".
Moderaten Ulf Kristersson lever sannerligen långt ifrån de allra flesta människors vardag och verklighet. Kristersson verkar helt omedveten om den bistra och omänskliga situation som allt fler sjuka och utförsäkrade av högerregeringen är förpassade till.
Rapporten "Sveriges socialförsäkringar i jämförande perspektiv. En institutionell analys av sjuk-, arbetsskade- och arbetslöshetsförsäkringarna i 18 OECD-länder 1930 till 2010" visar med all önskvärd tydlighet hur högerpolitiken har försämrat tryggheten för svenska folket. Men i socialförsäkringsministerns värld är "sjukförsäkringen tryggare än tidigare". Man tar sig för pannan!
Varken a-kassan eller sjukförsäkringen ger i dag ett fullgott skydd om vi blir arbetslösa eller sjuka. Fakta visar att fler och fler måste komplettera de gemensamma försäkringarna med privata försäkringar. Dels innebär det att många måste betala dubbelt för sina försäkringar och dels innebär det att stora grupper ställs utanför försäkringsskyddet.
Glöm aldrig den förra socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrssons (M) erkännande i Svenska Dagbladet den 27 september 2007.
"De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar."
Högeralliansen har försämrat den svenska tryggheten för att kunna sänka skatten för de som har jobb genom jobbskatteavdraget. Det är naturligtvis en strategi för att genomföra systemskiftet.
Moderaterna skriver på sin hemsida att " Jobbskatteavdraget har gjort att lönen efter skatt ökat med 1000 kronor i månaden för i princip alla heltidsarbetande. För 75 procent av alla som har ett jobb har lönen efter skatt ökat med över 1 500 kronor varje månad. Det här medför att breda löntagargrupper som exempelvis sjuksköterskor, metallarbetare och lärare i praktiken fått en extra månadslön per år tack vare jobbskatteavdraget."
Systemskiftet är snart ett faktum, vi går med högern från gemensam offentlig finansiering till privat finansiering.
Visst kan det låta bra att få mer pengar i plånboken genom skattesänkningar, men är svenska folket verkligen beredda på konsekvenserna? Alla kan vi bli sjuka eller råka ut för en olycka. Och alla kan vi faktiskt bli arbetslösa. Har de breda löntagargrupperna som exempelvis sjuksköterskor, metallarbetare och lärare lagt den extra månadslönen på privata försäkringar?