Den mörka baksidan
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ofta hävdas att bilden av svensk ekonomi i dag är entydigt positiv. Men så är det ju inte.Det finns också en oroande mörk sida. Trots den pånyttfödda tillväxten går fortfarande ungefär nio procent av arbetskraften arbetslös.Bland ungdomarna är en ännu större andel utan jobb. Regeringen räknar i sin egen prognos med att det dröjer länge innan arbetslöshetstalen kommer ner till acceptabla nivåer igen. Utanförskapet i dag är större än då alliansen tillträdde. Antalet personer med socialbidrag (försörjningsstöd) har de senaste två åren blivit 44 000 fler.
Den här mörka baksidan av den svenska ekonomin uppmärksammas sällan i medierna. Regeringen och finansminister Anders Borg har varit framgångsrika med att sälja in den positiva bilden av svensk ekonomi. Okritiskt rapporterar tidningar, radio och TV om framgångarna i den svenska ekonomin. Det är en vanlig föreställning att allt går bra för Sverige, till och med bättre än för andra länder, och att det är regeringens förtjänst. Men den bilden är inte sann.
Ja, tillväxten har kommit igång igen efter den djupa svackan. Men, nej, ingenting tyder på att det skulle bero på regeringens politik. Och när det gäller arbetsmarknaden är läget fortfarande mörkt. Finansminister Anders Borg tar till allehanda trick för att skyla över de mörka delarna av verklighetsbilden. I Almedalen hävdade han till och med att den svenska arbetsmarknaden var så bra i jämförelse med andra länder att den "trotsade tyngdlagen". I själva verket är den svenska arbetsmarknaden en tungfotad europeisk medelmåtta.
I maj låg arbetslösheten i Sverige över genomsnittet för OECD-länderna. Hela fjorton EU-länder hade lägre arbetslöshet än Sverige. Fortfarande nästa år kommer det, enligt OECD, att fattas 190 000 jobb för att sysselsättningen i Sverige ska återkomma till förkrisnivåer. Vägen tillbaka är längre för oss än för de flesta andra länder.
Hittills har medierna i stort sett tigit om den här mörka baksidan. Det är hög tid att väljarna får veta hela sanningen om tillståndet i den svenska ekonomin.