Partiledardebatter kan ibland vara mycket klargörande. Så var det verkligen i onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Detta till skillnad från partiledardebatten i TV som mest var tråkig och utslätad. Här var det mer snärt i debatten och många av partiledarna visade upp en glöd som saknades i SVT:s debatt
I riksdagsdebatterna ersätts den socialdemokratiska partiordföranden Stefan Löfven av gruppledaren i riksdagen, Mikael Damberg. Damberg är sannerligen ingen ersättare som skäms för sig. Han tar för sig och visar framfötterna på ett föredömligt sätt. I onsdags var det också Damberg som satte tonen för hela debatten när han i sitt anförande pekade på den varselvåg som sveper över landet, med mer än femtiotusen varsel lagda fram till nu.
Med tydliga penseldrag målade den socialdemokratiske gruppledaren upp bilden av den moderatledda regeringens passivitet och handfallenhet inför denna varselvåg. Budskapet var tydligt. Det räcker inte med att sänka bolagsskatten för att skapa nya jobb. Det krävs nytänkande. Damberg använde sig av tisdagskvällens bragdupphämtning från svensk sida i kvalet till fotbolls-VM när han tvålade till statsministern. Damberg pekade på att det svenska fotbollslaget, efter en katastrofalt dålig första halvlek gick in i omklädningsrummet och tog sig en funderare över vad som gått snett i det egna spelet. I andra halvlek kom man ut och spelade med en helt annan ansats och en ny strategi. Men, menade Damberg, har inte regeringen gjort. Man spelar andra halvlek på samma sätt som man spelade i första halvlek.
Mikael Damberg lyckades på ett förtjänstfullt sätt knyta ihop den socialdemokratiska politiken till en helhet. Han knöt ihop arbetet med att motarbeta den stigande arbetslösheten med behovet av en bättre utbildning för våra barn och ungdomar, med en bättre arbetsmarknadsutbildning som ger enskilda bättre förutsättningar att konkurrera på arbetsmarknaden och företag större möjligheter att rekrytera den kompetens som de behöver för att kunna utvecklas, och med satsningar som gör det lättare för näringslivet att ta vara på innovationer och näringslivsanknuten forskning och omsätta detta i verksamheter som skapar fler jobb.
Den socialdemokratiska politiken angreps såväl från alliansens sida som från de övriga oppositionspartierna. Att Socialdemokraterna möter kritik såväl från alliansens sida utifrån ett högerperspektiv som från den vänsternostalgiske vänsterledaren Jonas Sjöstedts sida är ett gott tecken. Socialdemokraterna är det parti som på ett pragmatiskt och verklighetsnära sätt kan fungera som en bro mellan högern och den yttersta vänstern i svenska politiken. När det gäller invandringspolitiken angreps Damberg hårt från SD-håll. Det känns verkligen skönt. Mikael Damberg förmådde på ett klart och tydligt sätt att man inte förnekar de problem som finns kring integrationen men att man ser stora möjligheter med det mångkulturella Sverige vi ser i dag.
Socialdemokraterna behöver komma med fler förtydliganden kring den politik man tänker föra efter en socialdemokratisk valseger för att väljarna ska känna sig trygga med att lägga en socialdemokratisk valsedel i valkuvertet om två år. Onsdagens partiledardebatt är ett första viktigt steg i den riktningen. Mikael Damberg lyckades visa att den socialdemokratiska politiken står närmare verkligheten än vad alliansens politik gör, och det renderar Damberg ett högt betyg för sin insats i debatten.