Dags utöva konsumentmakt

PRIVATEKONOMI Ska den sänkta reporäntan synas även i konsumenternas räntebesked? Eller ska bankerna använda den för att öka sina marginaler? Samma sak gäller med sänkningen av restaurangmomsen vid nyår.

Vid årsskiftet sänks restaurangmomsen från 25 till 12 procent.

Vid årsskiftet sänks restaurangmomsen från 25 till 12 procent.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Piteå2011-12-22 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I tisdags sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter. Storbankerna meddelade snabbt att detta inte får genomslag på kundernas låneräntor i dagsläget. Detta motiverade den bankföreträdare som intervjuades i nyhetsinslaget med en krystad förklaring om att det inte är Riksbankens reporänta som styr kostnaderna för bankernas egen upplåning av pengar. Den styrs i huvudsak av andra omvärldsfaktorer, menade bankföreträdaren.

Det hade varit lätt att köpa denna förklaring, eftersom den i sak lät trovärdig, om det inte funnits ett ytterst försvårande förhållande. Vid Riksbankens höjningar av reporäntan har bankerna varit skyndsamma med att följa med uppåt när det gäller utlåningsräntorna till sina kunder. Dessutom är man nu i storbankerna snabba på att sänka sina inlåningsräntor när reporäntan sänks, det vill säga de räntor som vi som kunder får på våra insatta pengar. Dessa styrs uppenbarligen inte av samma omvärldsfaktorer som gäller för bankernas övriga upplåning.

Samma dag kunde man i ett reportage i Nordnytt se restaurangägare som säger att den sänkta restaurangmomsen vid nyår inte kommer att få genomslag på priserna till kund. I alla fall inte i den egna restaurangen. Dessa behövs i stället för att endera anställa ytterligare personal. I andra fall för att förbättra lönsamheten i företaget. I Nordnyttinslaget rapporteras dock att det även finns
restauranger där momssänkningen kommer att få genomslag. På en dagens lunch för 80 kronor motsvarar momssänkningen, om den skulle få fullt genomslag, en sänkning av utpriset på drygt åtta kronor. Efter momssänkningen borde alltså denna lunch kosta 72 kronor.

Det är nu dags att visa bankerna och restaurangbranschen vad konsumentmakt innebär. Vi borde alla bojkotta de banker som inte låter sänkningen av reporäntan komma kunderna till del och de restauranger som snuvar oss konsumenter på effekterna av momssänkningen. Om vi konsekvent väljer de banker eller de restauranger som agerar mest gynnsamt för oss kunder kan vi sätta press på de aktörer som i stället väljer att öka sina egna marginaler och därigenom stoppa pengarna i egen ficka.

För inte var det väl ändå så att sänkningen av restaurangmomsen var tänkt som en dold subvention av restaurangbranschen? När man lyssnat till finansministern har det ju i stället låtit som om det handlat om att stimulera kundernas efterfrågan på restaurangmat med sänkta priser och att detta i sin tur skulle öka efterfrågan på arbetskraft inom denna sektor. Men med de nya moderaternas sätt att säga en sak och mena en annan får man aldrig vara säker på vad det egentliga syftet varit.

Inte heller lät det på Riksbankschefen Stefan Ingves som att tanken med sänkningen av reporäntan var tänkt som en subvention av banksektorn.

Det är genom att utöva vår konsumentmakt som vi kan pressa på så att vi som konsumenter får vår del av kakan. Så byt bank om du inte får sänkta räntor på dina lån och välj den restaurang som vid nyår sänker sina priser. På så sätt visar du var skåpet ska stå.

Läs mer om