Att forma en partiledning är ett
ytterst delikat pussel som bygger på oerhört många parametrar, särskilt i ett så stort parti som Socialdemokraterna. Den yttersta maktgrupperingen i partiet måste ha en geografisk förankring för att säkerställa att olika regionala perspektiv på politiken beaktas, sedan ska det också finnas en balans mellan kvinnor och män, mellan äldre och yngre, mellan kontinuitet och förnyelse och mellan traditionalister och förnyare.
Partiledaren och det team som han/hon har runtomkring sig måste kunna hålla ihop partiet. Det är därför av yttersta vikt att partimedlemmarna får möjlighet att diskutera en större del av detta maktpussel än bara själva partiledarfrågan. Om medelsvensson i partiet inte vet vilka som är beredda att kliva fram och ta ett särskilt ansvar är det i det närmaste omöjligt att föra en bra debatt kring hela ledarskapet.
Mikael Dambergs utspel är därför en mycket viktig förändring av spelplanen för förarbetet inför den socialdemokratiska extrakongressen i slutet av mars. Detta kommer förhoppningsvis att inspirera fler kandidater att sluta upp med det dubbelspel som nu pågår i turerna kring partiledarfrågan.
Mikael Damberg visar genom sitt utspel inte bara att han är kandidat till partiledarposten, utan också att han i grunden är beredd att förändra arbetsformerna inom Socialdemokraterna och verka för att partiarbetet präglas av betydligt större öppenhet och genomskinlighet än tidigare.
Det är det viktigaste beskedet inför framtiden från honom.
Om man nu ska och titta på helheten i en ny socialdemokratisk partiledning så finns det en rad centrala poster att spela med. Förutom själva partiledarposten finns självklart också partisekreterarposten med i bilden. Inom Socialdemokraterna innehar partisekreteraren en betydligt starkare ställning än inom många andra partier.
Andra positioner som är betydelsefulla för att sätta bilden av omstart för socialdemokratin är gruppledaren för riksdagsgruppen, ordföranden i programkommissionen och ledamöterna i verkställande utskottet. Efter de senaste årens misstroende från väljarnas sida när det gäller den ekonomiska politiken och arbetslinjen är talespersonerna för dessa politikområden också oerhört viktiga för partiets trovärdighet.
Valberedningens ordförande Berit Andnor har i intervjuer påpekat att den förra kongressen gjorde en i socialdemokratiskt perspektiv historiskt stor förnyelse av partistyrelsen. Hon ser därför inget större behov av förändringar i denna i dagsläget. Men detta ställer än större krav på att partiet signalerar omstart och förnyelse när det gäller de ledande positionerna. Annars är risken stor att väljarna kommer uppfatta att det bidde en tumme av den socialdemokratiska nystarten.