Skillnaden uppstår inte i det statliga pensionssystemet utan som följd av avtalspensionerna. Tjänstemännen sätter av mer pengar till pension, men har också ett förmånsbestämt system som garanteras en viss andel av slutlönen.
Det innebär att när den statliga inkomstpensionen krymper- det kommer den att göra på grund av ökande medellivslängd - då flyter tjänstemännens avtalspensioner ovanpå som en kork.
Den djupa inkomstklyftan mellan pensionerade LO-anställda och tjänstemän är en tickande bomb i pensionssystemet som förr eller senare måste desarmeras.
I övrigt är den bild som visas upp i rapporten inte helt fullständig. Utfallet för LO-anställda blir sannolikt bättre än redovisat.
I rapporten antas en jämnt stigande löneutveckling. Men i verkligheten bromsar löneutvecklingen upp för stora grupper mot slutet av yrkeslivet. Därför blir andelen av slutlönen högre för en metallarbetare. Normann räknar själv med att om löneutvecklingen stannar vid 55 års ålder höjs metallarbetarens andel av slutlönen med 4 procentenheter.
Till pensionen kommer bostadstillägg för de med normala inkomster. I dag betalas 91 procent av hyran upp till 4 850 kronor. Den socialdemokratiska regeringen har lovat en höjning till 93 procent. Storleken av bostadstillägget beror helt på individens situation, bostad och inkomster, men gynnar framför allt de med låga pensioner.
Sammantaget betyder dessa förbättringar att inkomstsituationen för en pensionerad LO-medlem kan närma sig 60 procent av slutlönen.
Göran Normanns rapport har finansierats av Länsförsäkringars forskningsfond, som naturligtvis har ett egenintresse av att folk satsar på privat pensionssparande.
Statliga Försäkringskassan anser att rapporten ger en överdrivet pessimistisk bild av verkligheten. Istället för slutlönen räknar man på genomsnittslönen och kommer fram till att den statliga pensionens andel av genomsnittslönen ligger på 58 procent. Till det ska läggas avtalspensioner på 10-15 procent. Betydligt ljusare, alltså, men inte heller det en helt övertygande bild.
De flesta människor jämför ju inte pensionen med genomsnittslönen under ett helt yrkesliv utan just med slutlönen. Osäkerheten om pensionsutfallet kvarstår därför fortfarande. Det behövs en grundlig utredning med verklighetsbaserade exempel som visar utfallet både i relation till slutlön och till genomsnittslön.
Och framför allt måste de stora klyftorna i avtalspensionerna granskas.